Body Building – Dean Madzarevich

Arhivski članek (2001-07; st 40-41)

Sodoben življenjski slog zahteva tudi skrb za zdravje in lepo telo. Načinov, s katerimi se odpravimo na pot do tega cilja, je veliko. Izbiramo lahko med individualnimi ali skupinskimi, tradicionalnimi ali trendovskimi športi.

S popularizacijo zdravega načina življenja so se v zadnjih letih tudi v Sloveniji razbohotili številni fitnes centri, v katerih se poleg fitnesa in body buildinga izvajajo tudi različne vrste aerobike, body pump, idr. Z body buildingom pa se nekateri ukvarjajo tudi profesionalno, v zadnjih letih so veliko prispevali k uveljavitvi te tekmovalne športne panoge pri nas. Med najuspešnejše sodi Dean Madzarevich.

Kateri so najmočnejši dejavniki v zadnjih desetih letih, ki so povzročili popularizacijo tega športa?

Body building in fitness sta doma v Ameriki, kjer sta že zelo dolgo popularna, več kot štirideset let …končno pa se počasi uveljavljata tudi pri nas. Ljudje dajejo vedno več na svoj videz in počutje. Mislim,da se vsakdo dobro počuti, deje zadovoljen z svojim izgledom. Tudi ko spoznamo določeno osebo, je ravno videz tisto, kar najprej opazimo in šele nato osebnost človeka.

Je profesionalni body building močno prežet z nedovoljenimi sredstvi za močnejši videz?
V body buildingu je kot v večini športov tudi prisoten doping. A ker je bb že dve leti enakopravno sprejet v olimpijsko družino kot olimpijski šport, bo doping kontrola na tekmovanjih naredila svoje. Mogoče bo že na naslednjih olimpijskih igrah predstavljen kot demonstracijski šport.

Kakšne so negativne posledice prekomernega treniranja?

Če človek oz. profesionalni body builder preveč trenira, in pač ne pride do želenih rezultatov, pride lahko do pomankanja apetita, slabega spanca in na koncu tudi do kakšnih poškodb, mislim na poškodbe ligamentov in mišičnih vlaken, lahko pride tudi do natrganja,itd.

Bo body building preživel tudi, ko ne bo več moderen in kaj ga lahko nadomesti?

Mislim, da fitnes in body building ne bosta izumrla. V Ameriki sta že toliko let, pa sta vedno bolj popularna. Nobenega pravega nadomestila ni za ta športa.

Kako izgleda povprečen dan profesionalnega builderja?

Povprečen dan profesionalca se začne zgodaj zjutraj s prvim treningom, nato počitek, prehranjevanje in zvečer drugi trening. Na dan lahko znesejo tudi do 4 ure treninga, vendar v Evropi tak ritem ni mogoč, le če si finančno preskrbljen. Jaz zjutraj treniram, nato grem delat, po tem razni opravki in nato popoldne zopet na delo – delam v fitnesu kot trener. Če pa imam tekmovanje, treniram še po končanem delu ob 22.00. Zato se ob takem ritmu ne moreš posvetiti samo športu, ker enostavno ne znese. Vendar z močno voljo tudi to ni problem.

Kakšni so največji zaslužki v tem športu in kje?

Zaslužki so v tem športu predvsem od raznih sponzorjev – v Ameriki, od reklamnih slikanj za razne fitnes revije, od ekshibicijskih nastopov v tujini in na koncu tudi na samih tekmovanjih, vendar le če si uvrščen med prve tri. V Ameriki pa čedalje več bilderjev dobiva razne vloge tudi v filmih.

Kateri so najuspešnejši trening centri v Evropi?

V Evropi so najboljši centri v Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji, potem pridejo še Francija, Avstrija, Španija… Vendar se jim počasi približujemo in mislim, da ni več tako velike razlike kot pred nekaj leti.

So ženske uspešne v tem športu?

Ženske uspevajo predvsem na fitness tekmovanjih, kjer je potrebna lepota, ženstvenost in gibčnost, v body buildingu pa jih je čedalje manj, ker širši javnosti niso všeč in tudi komercialno niso zanimive. Ženska mora ostati ženska.

Kako se pripravljaš na naslednje tekmovanje? Kdaj in kje se bo zgodilo?

Za leto še nimam točnih ciljev. Seveda mi je želja osvojitev 3. naslova svetovnega prvaka na tekmovanju, ki bo mislim da v južni Afriki. Vse pa je kot vedno spet odvisno od finančnih sredstev. Če bo to zagotovljeno, se bom začel prpravljati konec junija. Ker pa lastna država noče pomagati, nameravam osvojiti 3. naslov za Črno Goro, kjer minister za šport obljubil finanlno pomoč. Čudno se včasih vrti ta svet!

Kaj so osvojitve naslovov prinesle v tvoje privatno življenje?

Osvojeni naslovi niso spremenili mojega življenja,le da me sedaj pozna širša množica ljudi. Tisti, ki me res poznajo, me poznajo kot Deana, ki se ful rad zafrkava, žura, hodi na pizze, na pijačo, dela vse, kar počnejo ostali. Nočem biti nič posebnega ali se imeti za nekaj posebnega.

Katere stvari bi svetoval mladim in novincem, ki se lotevajo tega športa?

Mladim in novincem bi svetoval, da ne delajo po svoji glavi, ampak se obrnejo na inštruktorja v fitness centrih, ki jim bo pomagal. Če pa hočejo kaj več, se lahko oglasijo pri meni v Kopru.

Denis Papič


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply