Bode Miller, otrok narave

Arhivski članek (2005-11)

Kdo ga ne pozna?! Zmagovalec prvega veleslaloma v letošnji sezoni, dvakratni svetovni prvak in dobitnik dveh srebrnih olimpijskih kolajn v alpskem smučanju, Američan Bode Miller.

Pri svojem prvem poskusu osvojitve olimpijskega odličja, kombinacijskem smuku, je skoraj padel med dramatično vožnjo in se kot po čudežu rešil. Kombinacijski smuk je končal šele kot petnajsti. V obeh slalomskih vožnjah za kombinacijo je potem krepko prehitel tekmece in tako osvojil srebrno kolajno. Slika reševanja iz težkega položaja pred skoraj gotovim padcem z njegove vožnje smuka je bila med najpogosteje objavljenimi z OI in se je vsem globoko vtisnila v spomin. Vendar je to le en del raznolikega mozaika, ki sestavlja njegovo osebnost.

Rodil se je 12. 10. 1977 v Eastonu, New Hampshire, večno mlademu hipijevskemu paru, mami Jo-Ann Miller in očetu Woodyju, ki sta želela živeti preprosto življenje. Odraščal je v gorah blizu slapa, v hiši brez elektrike in tekoče vode, ki sta jo v sedemdesetih letih sama postavila Millerjeva. Smučati je začel pri dveh letih. Poleg smučanja je njegova velika ljubezen deskanje, pri tem pa njegov najljubši trik Misty 720. Ko je dopolnil šest let je že redno tekmoval. Do desetega leta je bila njegova najboljša učiteljica, vsesplošna, njegova mama.

Pri trinajstih se je vpisal na Maine’s Carrabassett Valley Academy, da bi postal smučar. Pri 18-ih je bil sprejet v državno reprezentanco in še isto zmagal tri tekme na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Danes živi v gorski koči, ki jo je pretežno zgradil sam. V skednju si je uredil telovadnico, bistven pripomoček v njegovi telovadnici pa je naprava, ki jo je zasnoval sam, in izdelal iz kovinskih cevi s pomočjo strica Mikea. Bode je v gorskem okolju dobil občutek povezanosti z naravo, zato ni prav nič presenetljivo, da se rad ukvarja s kmečkimi opravili, in da ima okoli svoje koče mali živalski vrt. Na vprašanje, kaj bi bil danes, če ne bi bil vrhunski smučar, je odgovoril, da bi bil vrhunski igralec tenisa. Tenis je tudi eden od njegovih najljubših športov, ki ga je spoznal že zelo mlad, saj je imel njegov ded lasten teniški klub. V bližini njegovega prebivališča je tudi urejeno teniško igrišče. Zanimanje za različne športe, ne pa enostranska usmerjenost, je Bodejev recept za odlično telesno pripravljenost in vzdržljivost. Prav tako je izjemna tudi njegova psihična moč. Pomirjen je s svetom in na tekme odhaja neobremenjen.

Bode pooseblja razburljivost smučanja. Njegov odločen ameriški stil privlači smučarje enako kot tudi ostale. Sam pa pravi, da je najbolj zanimiva, razburljiva in nepredvidljiva prav slalomska disciplina. Poleg vseh obveznosti bo Miller sodeloval pri dizajniranju proizvodov Spyder, pomagal bo oblikovati linijo oblačil za moške in dečke z njegovim imenom. Smučarske jakne, smučarske hlače, kape, rokavice in drugi dodatki bodo sestavljali linijo Bode. Poleg tega, je Miller povezan z blagovno znamko in bo na razpolago Spyderju ob posebnih priložnostih, podobno kot Barilli in Rossignolu. Miller ima za različne dežele in priložnosti različne pokrovitelje. Četudi živi nekaj dlje od civilizacije, mu je denar le prišel do živega. Je pač Američan.

Ana Pogačnik


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply