Bob Dylan v Varaždinu na Radar Festivalu

Drugi Radar festival se seli iz Zagreba v Varaždin. Po lanskoletnih nastopih Queens of the Stone Age in Placebo tudi letos vrhunski glasbeni dogodek.

 Tako kakor so Einstein, Freud in Picasso zaznamovali 20. stoletje v znanosti in umetnosti, ga je v popularni glasbi Bob Dylan. Samosvoj kantavtor – glasbenik in poet, ki ima za seboj 50 let nastopanja, izhaja iz ameriške židovske družine srednjega sloja. Njegovo pravo ime je Robert Allen Zimmerman, a se je že na samem začetku svoje uspešne glasbene kariere ob navdušenju nad pesnikom Dylan Thomasom, preimenoval v Boba Dylana.

Pesmi kot so, The Times They Are A-Changin’ , Blowin’ in the Wind, Mr. Tambourine Man, Like A Rollin’ Stone, All Along The Watchtower, Knockin’ on Heaven’s Door, so dandanes postale že takorekoč ponarodele. Mnogo večji uspeh kot sam avtor so pa z njimi dosegli nekateri, ki so jih priredili, vse od The Byrds, in The Kings, do Jimija Hendrixa, Guns ‘n’ Roses, Rolling Stones, ki so bili z Dylanovimi skladbami deležni globalne medijske pozornosti.

Ob vrsti albumov, ki jih je Dylan v svoji dolgoletni karieri posnel, je bil deležen tudi mnogih glasbenih nagrad. Za izpostavit je vsekakor častne doktorate, ki so mu jih je leta 2004 podelili Univerza St. Andrews na Škotskem, ter ameriška v Prinstonu leta 1970. Med drugim je pa bil sprejet tudi v Rock ‘n’ roll Hall of Fame. Vse to njemu sicer ne pomeni veliko, saj se smatra predvsem za pevca, ki izhaja iz ljudstva in se je tudi krilatice ‘glasnika generacije’, ki so mu jo pripeli v šestesetih otepal prav tako kot povezave s prostestnim gibanjem in folk sceno močno otepal, ter je namerno že zgodaj prešel z akustične kitare na električno, ki je za folk tako zelo neznačilna.

O tem in še o marsičem drugem lahko zvemo iz mnogih knjig o njem, ki so jih v rekornih številih objavljali po vsem svetu. (toliko knjig kot je o njem je le še mogoče o The Beatles). Tudi sam se je lotil pisanja knjig in objavil neke vrste izbor dnevnikov z naslovom Zapiski, ki je izšla tudi v prevodu pri nas. Hitro ugotovimo, da je prav tako koncizen in pronicljiv avtor, kot je pri pisanju pesmi s katerimi je znal neverjetno ujeti duha časa.

Trenutno je Bob Dylan na svoji turneji, s katero promovira aktualen album Modern Times. Lansko leto je pa v kinematografe prispel tudi film I’m not there , navdahnjen z njegovo življensko zgodbo. Ob igralski zasedbi v kateri je med drugim Richard Gere, je le-ta naletel na ugoden odziv, vendar nikakor ne na tako dobrega kot sami dokumentarci o njem, predvsem No direction home, ki ga je režiral Martin Scorsese, ter Don’t look Back, D.A. Pennabekerja, ki sta pravi mojstrovimi svojega žanra.

Ob vsem lahko zaključimo, da bo njegov nastop na Varaždinskem stadionu na drugem Radar Festivalu, ob Manic Street Preachers in Vladu Kreslinu, ter Drago Mlinarcu in Majkah, redka priložnost, da še vidimo legendo v živo. 67 letni pevec se je v preteklih 20 letih sicer dvakrat že oglasil v Ljubljani, a je vprašanje, ali ga bo še kdaj zaneslo na naše konce. Koncerta, ki bo 13. Junija se veseli tudi župan Varažina, Ivan Čehok, ki je tudi sam velik ljubitelj Dylana in je ob tej priliki izjavil, da bo Radar festival dokazal, da ni Varaždin samo mesto baroka ampak tudi rocka.

Boris Voglar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply