BILLY IDOL KONČNO V SLOVENIJI.

ob 20.30, Hala Tivoli, Ljubljana

V Angliji rojen William Michael Albert Broad se je zapisal glasbi v prvem valu britanskega punka pred več kot tremi desetletji. Perspektivni študent filozofije in angleščine se je povsem predal novemu gibanju. Pustil je študij, postal član razvpitega Bromley Contingenta privžencev Sex Pistols in različnih punk bendov. Prevzel je ime Billy Idol in prvo slavo požel kot frontman uspešne britanske punk zasedbe Generation X. Po petih letih delovanja je leta 1981 skupina razpadla, Billy pa se je odločil za samostojno kariero in se preselil v ZDA.
 
“Kamorkoli grem in karkoli počnem, vedno vztrajam pri punk rokenrol drži,” pravi Billy. “Svojo glasbo sem hotel spreminjati, vedno pa hočem ohraniti stališče, saj je to tisto, kar daje  različnim vplivom hardrocka, diska ali karkoli smo počeli v vseh teh letih, moji glasbi tistega duha, energijo, ki je ne bi bilo, če ne bi izhajal iz punk gibanja.”
 
Za najbolj znanega platinastega rock upornika je bilo usodno srečanje z genijalnim kitaristom in ustvarjalcem glasbe Stevom Stevensom in nastalo je zelo uspešno sodelovanje, katerega produkt  so tudi izvrstne pesmi, ki so postale rock klasike.
“White Wedding” in “Dancing with Myself” s  prvenca “Billy Idol” (1982) sta najprej osvojila plesišča v Veliki Britaniji. Stilsko in konceptualno izstopajoči video spoti, ki so nastajali pod taktirko filmskih režiserjev in tako uveljavili tudi nov trend v ustvarjanju,  so preplavili MTV.  Billy Idol je postal ena prvih globalno popularnih MTV zvezd.
 
Status superzvezdnika pa je dosegel že z naslednjim albumom “Rebel Yell” (2kratna platinasta naklada) z udarnimi  “Flesh For Fantasy”, “Eyes Without A Face” in naslovno pesmijo. Platinasto prodajo sta presegli tudi naslednji veliki studijski plošči “Whiplash Smile” s singloma “To Be A Lover” in “Sweet”  in 1990 leta izdana “Charmed Life” z velikim hitom “Cradle Of Love”.
 
Sanjsko kariero Billyja Idola je v začetku devetdesetih prekinila težka prometna nesreča z motorjem, ki je zahtevala dolgotrajno zdravljenje.  Preselil se je v L.A., razšel s Stevensom in začel sodelovati z novimi sodelavci pri raziskovanju  modernih glasbenih izrazov. Produkt je bil kontradiktorni album “Cyberpunk” in spremenjen imidž – blond spike frizuro so zamenjali dreadsi. Publika je Idolov  eksperiment sprejela slabo  (danes pa ima ta album status kulta), Billy je zapadel v osebno krizo in odvisnost od drog, ki jo je uspešno premagal in začel živeti zdravo.
 
To je bila dobra osnova za ponoven zagon kariere v novem tisočletju, ki ji je botroval uspeh filma “The Wedding Singer”, ključno pa je ponovno sodelovanje s preverjeno ekipo glasbenikov, na čelu s Steve Stevensom. 4 milijoni prodanih izvodov plošče “Greatest Hits” (2001), uspeh serije akustičnih nastopov s Stevensom  v Evropi, zelo odmevni  seriji VH1 Specials Billy Idol-Behind The Music in Storytellers  –  fani po vsem svetu so z navdušenjem pozdravili vrnitev Idola na rock sceno.
 
Po 12 letih izdana studijska plošča “Devil’s Playground” (2005) s singli “Scream”, “Cherie” in priredbo “Plastic Jesus” je bila zelo dobro sprejeta tako pri kritikih kot pri občinstvu. 2006 je izdal album “Happy Holidays”, nastopil je kot gost na ploščah Tonyja Iommija in  klavijaturista Dereka Sheriniana, v spotu za priredbo pesmi “In the Summertime” nastopa skupaj s Slashem. 2008 je izšla kompilacija hitov “The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself” z še neizdanima komadoma “John Wayne” in “New Future Weapon”, ki ji je sledila uspešna svetovna turneja.

O vrnitvi v velikem slogu in z vsemi njegovimi prepoznavnimi atributi pričajo tudi nastopi na festivalih Wans Warped Tour, Download Festivalu v Donnington Parku (povabili so ga tudi letos), na Woodoo Music Expirience v New Orleansu, pa na Viva la Bam in GuilFestu,  navdušil pa je tudi na Exitu. 2009 so za TV serijo Soundstage posneli njegov koncert v  Chicagu in posnetek izdali na DVDju “In Super Overdrive Live”.
 
Billy Idol se je v zgodovino popularne glasbe zapisal s fascinantno zbirko pop-rock uspešnic, s katerimi je osvojil plesišča, TV in radijske postaje, ter na največjih tržiščih  visoka mesta na lestvicah popularnosti (11 uvrstitev na UK Singles Chart, 21 uvrstitev na U.S. Hot 100 Chart in 13 uvrstitev na U.S. Mainstream Rock Chart) s pesmimi: “Dancing With Myself”, “Hot In The City” (Top 50 Billboardove Hot 100 lestvice), “White Wedding” (6. mesto UK Singles Chart, Top 5  Mainstream US Rock Chart), “Rebel Yell”, “Eyes Without A Face”, “Flesh For Fantasy”, “To Be A Lover”, “Cradle ofLove” (2. mesto U.S. Hot 100), “Mony Mony” (1. mesto U.S. Hot 100), “Hot in the City”, “Don’t Need a Gun”, “LA Woman”, … in si pridobil veliko bazo zvestih fanov po vsem svetu.
 
Prava kombinacija pankerske energije in osebne karizme v nastopu, udarnega in melodičnega pop-punk-hardrocka v glasbi, stilsko dodelani in provokativni videspoti, močan in prepoznaven imidž so iz Billy Idola naredili svetovno superzvezdo, ki presega meje glasbe. Izkazal se je tudi kot igralec v filmih in odrskih predstavah (nastop v filmu D.O.A., igral je lik Cat v filmu Oliverja Stona “The Doors” in v filmu “The Wedding Singer”, nastop v odrskih predstavah “The Who’s Tommy” in “Ouadrophenia”), njegov imidž je vzor znanim likom računalniških animacij in iger ter filmskim likom, njegove pesmi odmevajo tudi v filmskih uspešnicah in računalniških igrah.

Z leti delovanja, zaznamovanih z izjemnimi uspehi in trdimi padci je sloves bad boya zbledel, Billy Idol se je izkazal kot ozaveščena, inteligentna, delovna in prizemljena oseba, z dobrim smislom za humor. Trikrat je bil nominiral za nagrado Grammy (Best male Rock Vocal performance), devetkrat za nagrade MTVja, ki jo je tudi osvojil za video spot “Cradle of Love”, leta 1991 je dobil BRIT Award za najboljši britanski video.
 
Letos poleti prihaja Billy Idol s Stevom Stevensom in z  močno spremljevalno skupino  v zažigaški formi in poln energije v Evropo,  na nekaj velikih festivalov (Malmo Rock Festival na Švedskem, Download Festival v Donnington Parku – VB, Bospop festival na Nizozemskem, Freeload Festival v Nemčiji, Volt festival – Madžarska, idr.) in na kratko samostojno koncertno turnejo, v okviru katere bo končno prvič  nastopil nastopil tudi pri nas.
 
Poleg jedra ekipe – Billy Idol (vokali), Steve Stevens (kitara), Stephen McGarth (bas kitara), Derek Sherinian (klavijature), bosta skupino premierno okrepila še znani kitarist Billy Morrison (ustanovni član skupine Camp Freddy in frontman Circus Diablo, igral je v skupinah The Cult, Stimulator, Doheny in Into a Circle) in bobnar Jeremy Colson, poznan po delu v skupini Circus Diablo in kot sodelavec Steva Vaia od leta 2002.

Info za obiskovalce koncerta:

odprtje vrat ob 19.30 uri
začetek koncerta ob 20.30 uri

Cena vstopnic:

do 23.6.2010 = 49,00 EUR
na dan koncerta 24.6.2010 = 59 EUR

Predprodaja vstopnic:

Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Kompasove poslovalnice, e-Študentski servisi, poslovalnice Big Banga, kioski 3DVA, blagajna Hale Tivoli in in ostala prodajna mesta. Internetna prodaja: www.eventim.si in www.vstopnice.com. Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

V Angliji rojen William Michael Albert Broad se je zapisal glasbi v prvem valu britanskega punka pred več kot tremi desetletji. Perspektivni študent filozofije in angleščine se je povsem predal novemu gibanju. Pustil je študij, postal član razvpitega Bromley Contingenta privžencev Sex Pistols in različnih punk bendov. Prevzel je ime Billy Idol in prvo slavo požel kot frontman uspešne britanske punk zasedbe Generation X.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply