BASE JUMP

Arhivski članek (2000-10; st 33)

B.A.S.E. je okrajšava za B – buildings (stavbe), A – antenas (antene), S – spanings (konstrukcije), E – earth (zemlja) in nakazuje, s kje vse base jumperji skačejo. Ekstremni padalci plezajo na dimnike, se vozijo s helikopterji, se tihotapijo na vrhove nebotičnikov, hodijo v gore,…

Da skrajšajo čas odpiranja padala, imajo v rokah malo padalo, ki go odvržejo nekaj sekund po odrivu. Skačejo s posebnimi padali, za letenje uporabljajo tudi posebna oblačila z nekakšnimi krili – wingsuiti, čelada pa jim tako ali tako lahko služi le v primeru, če pristanejo no drevesu.

Varnost je pogojena z več faktorji. Za varen pristanek base-jumperja mora biti izpolnjenih veliko pomembnih pogov jev in – izpolnjeni morajo biti prav vsi! Kajti, če ne ustreza le eden, base-jurnperja ni več. Glavno je, kako se padalo odpre, zato je velikokrat odločilno prav njegovo zlaganje. Majhna nepravilnost pri tem opravilu lahko povzroči, do se padalo odpre proti steni, odkoder pa ni povratka.

Ekstremneže preganjajo. B.A.S.E. jump je ekstremna zvrst padalstva, prav zaradi tega base-jumperji prihajajo iz vrst izkušenih padalcev z veliko skoki iz letala, vendar se v določenih elementih športa razlikujeta. Najbolj v tem, do pri B.A.S.E. jumpu ni rezervnega padala, tako kot pri padalstvu. B.A.S.E jump je torej adrenalinski šport, ki mu ni para. V mnogih državah je ta dejavnost ilegalna in jo zato oblasti preganjajo. Kazni se po posameznih državah razlikujejo, največkrat je to denarna kazen, zaplembo opreme ali pa, zaradi nedovoljenega skoka, celo zapor. Za marsikoga torej še večji izziv in adrenalin. S prepovedjo skakanja so povezani tudi različni pripletljaji. V Limski Dragi, poleg Vrsarja, baserji skačejo s 125 metrov visokega mostu. Le-tega nadzoruje čuvaj, ki ga vedno znova presenečajo nenavadni obiskovalci. Tako vedno pokliče policijo, ki pa ponavadi pride prepozno, saj baserje ob pristanku čaka avto in jih nemudoma odpelje no varno. Policija se tako na čuvajeve klice sploh več ne odzove, saj vedno pride zaman, nesrečnega varnostnika je celo opozorila, naj si ne zmišljuje več čudnih zgodbic. Druga zgodba je bolj tragična. V Arcu, ob Gardskem jezeru v Italiji, so bili skoki s 550 metrske visoke stene dovoljeni, vendar je oblast zaradi nedavne smrti italijanskega skakalca steno zaprla in skoke prepovedala. B.A.S.E. jump ne dopušča napak, popravnega izpita tukaj ni!

Odločitev, ali je B.A.S.E. jump izzivanje smrti ali padalski perfekcionizem, prepustim vam, vendar pa si v vsakem primeru zapomnite, do je dober base-jumper živ base-jumper.

Andrej Crček


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply