BALKANBEATS PO BERLINU, LONDONU IN PARIZU TUDI V LJUBLJANI!

ob 21.00, Kino Šiška, Ljubljana

BalkanBeats je način življenja; občutek balkanske sproščenosti in romske brezskrbnosti, ki se je v zadnjih letih razširil iz evropskega v svetovni fenomen in omamil svojo publiko vse od Bosne do Brazilije.
 

BalkanBeats je avtentična »balkanska truba«, gipsy melos in tradicionalni napevi Balkana, reinterpretirana z elektronskim beatom ali z urbanimi mešanicami stilov glasbe, ki imajo razpon od ska glasbe do rocka. Virus balkanskih ritmov in delirij veselja ter melanholije je okužil že prestolnice kot so Berlin, Pariz, London, Budimpešta, Dunaj in se še vedno širi vse do New Yorka in Melbourna. Nova postaja je Ljubljana! V četrtek, 28. januarja 2010 v Kino Šiška prihaja svetovno priznani didžej Robert Šoko, začetnik BalkanBeats gibanja! Gostitelj ljubljanskih večerov je Haris Pilton, pionir balkanbeata v Sloveniji. Balkanbeats večeri bodo odslej na mesečnem programu centra urbane kulture Kino Šiška.
 
Robert Šoko (BalkanBeats, Berlin) je v želji, da definira svoj lasten stil mešanice glasbe iz Balkana, v Berlinu leta 1993 skoval besedno zvezo »BalakanBeats« in pričel s plesnimi večeri.. Gibanje se je v  letih razvijalo tako v smislu zvoka kot izvajalcev, ki ustvarjajo v novem žanru pod skupnim imenovalcem BalkanBeats.
 
Gostitelj ljubljanskih večerov bo Haris Pilton (Ljubljana), pionir balkanbeata v Sloveniji. Mednarodno uveljavljeni jahalec plošč, ki trese plesišča z lastnimi remixi in produkcijo. »Enfant terrible« balkanbeat scene, ki s svojimi triurnimi seti izbranih ritmov obiskovalcev ne pusti ravnodušnih.
 
ROBERT ŠOKO
Odraščal je v Zenici ob poslušanju glasbe z zahoda – od rocka, punka do ska glasbe. Leta 1990 je zapustil Bosno in odšel v Berlin. Preživljal se je kot voznik taksija, prosti čas pa je preživljal v Arcanoni, punk baru v berlinski četrti Kreuzberg s svojimi prijatelji iz bivše Jugoslavije. Tam je Šoko organiziral zabave, kjer je za takratnih 50 nemških mark in zastonj pivo vrtel jugo (Balkan) glasbo od rocka, novega vala, punka in ska – vse ob čemur je odraščal. Praznoval je vse socialistične praznike: Titov rojstni dan, dan žena, prvi maj. Zabave so bile mešanica ironije in nostalgije in Šoko je bil presenečen nad obiskom in navdušenjem ljudi, ki so prihajali. In to v času, ko nostalgija za Jugoslavijo še ni bila tako »popularna«. Zabave so bile vedno večje. Nato se je nekaj zgodilo. Po dolgih letih poslušanja »zahodne« glasbe, je Šoko »odkril« svoje balkanske korenine in glasbo, ki jo je kot mladostnik zavračal. Krivca za to sta bila Goran Bregović in Emir Kusturica, ki sta balkansko cigansko glasbo približala zahodnemu občinstvu s svojimi filmi in glasbo. Šoko je vrtel to glasbo in ljudje so jo oboževali. Postal je senzacija! Tudi mediji so to opazili in Šoko se je iz Arcanone preselil v Mudd Club v centru Berlina. Kmalu pa je svoje zabave razširil še v druga evropska mesta, v New York in Los Angeles. Šoko je sedaj redni DJ v klubu Lido v Berlinu ter v klubih v Parizu in Budimpešti kot tudi drugje. Pod imenom BalkanBeats je Robert Šoko pri založbi Piranha Musik izdal že štiri kompilacijske plošče.
 
Zabava se nadaljuje. Virus balkana se širi.
 
Predprodajna mesta:
CUK Kino Šiška, Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, poslovalnice Big Banga, blagajna Hale Tivoli …
Internetna prodaja: www.eventim.si in www.vstopnice.com. Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000

BalkanBeats je način življenja; občutek balkanske sproščenosti in romske brezskrbnosti, je avtentična »balkanska truba«, gipsy melos in tradicionalni napevi Balkana, reinterpretirana z elektronskim beatom ali z urbanimi mešanicami stilov glasbe, ki imajo razpon od ska glasbe do rocka. Virus balkanskih ritmov in delirij veselja ter melanholije je okužil že prestolnice kot so Berlin, Pariz, London, Budimpešta, Dunaj in se še vedno širi vse do New Yorka in Melbourna.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply