AvioFun 2011

Letališče Edvarda Rusjana, Maribor

Rdeča nit tega dogodka je predstavitev letal in letalske tehnike kot smo jo poznali od začetka letalske zgodovine v Sloveniji (brata Rusjan), med obema vojnama, v času nekdanje skupne države do najmodernejših sodobnih letal in letalskih skupin. Ob dvajseti obletnici Slovenije in SV bo celoten letalski program obsegal 20 letalskih točk – »dvajset letov za dvajset let«.

Osrednji magnet prireditve bo nastop elitne akrobatske skupine RAF Red Arrows, ki prvič nastopa v Sloveniji. Na prizorišču bomo predstavili tudi letala Slovenske Vojske, seveda pa bo moč videti tudi prikaz veščin in usposobljenosti naših vojakov. Pričakujemo udeležbo letal in pilotov iz kar 10 držav, in sicer AUT, HUN, CRO, ITA, SRB, GER, USA, NED, FRA in SLO.

Aviofun, klub koroških letalcev je bil ustanovljen v Libeličah. Člani smo s strani Letalske zveze Slovenije preteklo leto prejeli nalogo pripraviti letalski miting. Nalogo sprejeli z navdušenjem in hkrati z veliko mero odgovornosti. Naša želja je bila pripraviti kvaliteten letalski program. Prepričani smo, da nam je s pomočjo skupine Red Arrows in nekaterih drugih (neuradno) napovedanih gostih to tudi uspelo.  Sicer imamo že izkušnje s pripravo večje letalske prireditve kot je bil miting na našem matičnem letališču v Slovenj Gradcu leta 2004, na katerem je nastopila tudi akrobatska skupina italijanskega vojnega letalstva Frecce Tricolori. Omenjena prireditev nam je dala tudi številne izkušnje ter hkrati kredibilnost za načrtovanje prireditev v prihodnosti. Pri projektu Aviofun2011 sodeluje tudi Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Letalska brigada ter Aerodrom Maribor, sicer tudi upravljalec letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Večina letalskih operacij članov našega kluba se prične na letališču Slovenj Gradec, vendar je to letališče za načrtovano prireditev premajhno. Zato smo se povezali z letališčem Edvarda Rusjana Maribor. Mariborsko letališče je idealno za izvedbo tovrstne prireditve, saj ima odlično infrasturkturo – primerno vzletno pristajalno stezo, dovolj prostora na letališki ploščadi. Obenem omogoča dovolj prostora tudi za varno izvajanje letalskega programa, letališče samo pa zagotavlja tudi večino potrebnih služb. Z novimi cestnimi povezavami je urejenena širša logistika za obiskovalce.
 
Vsaka letalska prireditev vedno pritegne pozornost širše javnosti. Letošnja prireditev s seboj prinaša tudi velik emocionalni naboj, saj gre za okroglo obletnico slovenske samostojnosti. Organizatorji smo prepričani, da je potrebno posebno pozornost nameniti mladim obiskovalcem prireditve. Zato smo posebej srednješolcem in tudi drugim organiziranim skupinam posvetili dopoldanski program, ko bo možno povsem od blizu spoznati letala na »apronu«, njihove posadke ter vso letalsko tehniko. Za to bomo poskrbeli z vodenimi ogledi v manjših skupinah.

Cilji prireditve so:
– veliko število obiskovalcev prireditve iz Slovenije in tujine
– poseben letalski pečat ob praznovanju pomembnih obletnic za Slovenijo
– povečati zanimanje javnosti za letalstvo
– animacija mladih za delovanje v letalstvu ter povezanih poklicih
– dvig ugleda Slovenije pri tuji strokovni javnosti

Letalski program:

Skupina RED ARROWS, Velika Britanija
Helikopter Cougar, Slovenska vojska
Letala Pilatus PC9, Slovenska vojska
Helikopter RedBull BO 105
Helikopter RedBull Cobra
Letalo RedBull AlfaJet
Letali in padalci Aviofun Pilatus PC 6,
Letali Tecnam P92JS in Tecnam P2006
Letalo Mig 21, CRO
Letalo Piper Mustang
Letalo Jas 39 Grippen, HUN
Letali Eurofighter, AUT
Letalo G2 galeb, Aviofun
Letalo Robin DR 400
Letalo BD-5
Baloni balonarjev iz SLO
Dvokrilnik Polikarpov PO-2
Modelarji z RC vodenimi letali
 
Pripravljena je tudi uradna spletna stran prireditve www.2011.aviofun.com na kateri bodo sproti objavljane vse novice v zvezi z dogodkom. Na strani najdete tudi prijavnico na e-pošto, katero priporočamo vsem željnim tekočih informacij.  

Rdeča nit tega dogodka je predstavitev letal in letalske tehnike kot smo jo poznali od začetka letalske zgodovine v Sloveniji (brata Rusjan), med obema vojnama, v času nekdanje skupne države do najmodernejših sodobnih letal in letalskih skupin. Ob dvajseti obletnici Slovenije in SV bo celoten letalski program obsegal 20 letalskih točk – »dvajset letov za dvajset let«. Osrednji magnet prireditve bo nastop elitne akrobatske skupine RAF Red Arrows, ki prvič nastopa v Sloveniji. Na prizorišču bodo predstavljena tudi letala Slovenske Vojske, seveda pa bo moč videti tudi prikaz veščin in usposobljenosti naših vojakov.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply