Audiorama

Ob 23. uri, Klub k4, Ljubljana

Povezava rocka z elektroniko ni nova. To so prakticirali številni bendi v vseh glasbenih obdobjih od 50tih let prejšnjega stoletja. Electro rock je žanr, ki se je začel z združevanjem digitalnih tehnologij pri snemanju in ustvarjanju novih zvokov.  Prvi eksperimenti so se pričeli z nastankom prvih analognih synthesizerjev v petdesetih letih prejšnjega stoletja.  Beatlesi in Jimi Hedrix so na primer vrteli posnetke kitare nazaj, da so dobili značilne psihadelične zvoke.  Potem je prišel synthesizer Moog. V 70ih je uporabljalo synthesizerje veliko bendov. Na primer Pink Floyd, Electric Light Orchestra, Tangerine Dream, Kraftwerk.

Po tem pa sta se rock in elektronika pričela ločevati. V 80. letih so številni bendi še eksperimentirali z elektroniko. Razvila se je celo zvrst synth pop in synth rock, kjer so synthesizerji dominirali, vseeno pa so kitare in ostali instrumenti igrali pomembno vlogo. Taki bendi so na primer Depeche Mode, Devo, Visage, The Human League ipd.

V 90. Letih pa se je elektronika že razvila v samostojno zvrst. Prišli so house, tehno, drum’n’bass, elektro in druge.  Te zvrsti so skoraj povsem opustile klasične instrumente, če že, so jih uporabljale le kot osnovo za predelavo zvokov. V house glasbi je bilo sicer veliko eksperimentiranja z bolj funky in jazzy organsko glasbo.

V elektru pa je bilo v začetku tega stoletja prvič moč zaslutiti vračanje bolj trde organske glasbe v elektroniko in vse večji vpliv alternativne elektronike pri sodobnih indie in rock bandih. Razvijati
se je začel indie dance, electro clash, new rave … Takšni bendi so bili na primer Ladytron, Peaches, Chicks on speed, Yeah Yeah Yeahs. V drugem valu pa Justice, MGMT …  Zadeva se je razvila do te mere, da lahko znova govorimo o electro rocku, ki ga predstavlja tudi Audiorama.

Če naštejemo samo nekaj bendov:  The Klaxons, Soulwax, Empire of The Sun, Lovers Electric, The Presets, PNAU, Cut Copy, Ima Robot, MSTRKRFT, MGMT, Yeah Yeah Yeahs, Ladyhawk, Phoenix, The Sounds, The Wombats, Kaiser Chiefs, French Horn Rebellion.

DJ’s:

Jambreaker  / Audiorama / Punks on Decks
Dečko z vlečko / Sindikat
House wife / Ultrawax

Video:
VJ etc. / Trajna

Vstopnina:

Do 24.00, Študent, dijak, letak: 4 €
Ostali: 5 €

Povezava rocka z elektroniko ni nova. To so prakticirali številni bendi v vseh glasbenih obdobjih od 50tih let prejšnjega stoletja. Electro rock je žanr, ki se je začel z združevanjem digitalnih tehnologij pri snemanju in ustvarjanju novih zvokov. Prvi eksperimenti so se pričeli z nastankom prvih analognih synthesizerjev v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Beatlesi in Jimi Hedrix so na primer vrteli posnetke kitare nazaj, da so dobili značilne psihadelične zvoke. Potem je prišel synthesizer Moog. V 70ih je uporabljalo synthesizerje veliko bendov. Na primer Pink Floyd, Electric Light Orchestra, Tangerine Dream, Kraftwerk.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply