Arttu Pihlainen je svetovni prvak Red Bull Crashed Ice tekmovanja

 Po tretji zaporedni zmagi v svetovnem prvenstvu v ice cross downhillu, Red Bull Crashed Ice, je novi svetovni prvak pretekli vikend postal Arttu Pihlainen, ki je navdušil 110.000 glavo množico v kanadskem Quebecu. Edini Slovenec je tekmo končal na 40. mestu.

540 metrska proga v Quebecu se je zdela kot drugi dom vročega Finca, saj z neverjetno hitrostjo in eksplozivnimi štarti ni pustil blizu nobenemu od zasledovalcev. Kar je bilo zanj najpomembnejše, blizu ni spustil edinega, ki je še imel možnosti za naslov svetovnega prvaka, kanadčana Kyla Croxalla.

Pihlainen je zadnjo tekmo odeljal kot pravi šampion, saj je zmagal v prav vsakem spustu, tudi v finalnem, kjer se je spopadel s Croxallom. Slednji je bil spet popolnoma presenečen nad odlično vožnjo novega svetovnega prvaka in je dejal, da tako hitrega štarta ni videl še nikoli. Svojo vožnjo pa je Croxall opisal precej bolj kritično: »Če je Arttu okretna in hitra Honda Civic, sem jaz tovornjak.«

Na vprašanje, kako se počuti po zmagi v seriji Red Bull Crashed Ice, je Pihalinen odgovoril z »dobro«. Zelo skromen opis, glede na to, da je v sezoni zbral 3.800 točk in tako suvereno premagal Kyla Croxalla na drugem mestu s 3.200 točkami. Na tekmi sami je Croxall zasedel tretje mesto, pred njega pa se je prebil njegov rojak Louis-Philippe Dumoulin, na četrtem mestu pa je pristal Rus Andrey Lavrov.

Stare dolgove sta poračunala tudi kanadčan Scott Croxall in lanski prvak Martin Niefnecker. V Moskvi sta se zapletla v malce bolj grob obračun na progi, zaradi česar je bil Croxall diskvalificiran, Niefnecker pa je izpadel iz tekme. Tokrat se mu je slednji maščeval z zmago v »malem finalu« in zasedel peto mesto, a kot je po tekmi dejal Scott, s tem kaj veliko ni dosegel, saj je v skupni razvrstitvi še vedno zgolj na 20. mestu.

Tudi Slovenija je imela v Kanadi svojega predstavnika. Jan Bobnarič, 23 letni Ljubljančan, je spet prikazal dobro pripravljenost in je na svoji četrti tekmi v življenju zasedel 40. mesto. Čeprav si je želel svoje prve uvrstitve med 32, pa bo moral na to počakati do naslednje sezone. V skupnem seštevku sezone je zasedel 44. mesto.

540 metrska proga v Quebecu se je zdela kot drugi dom vročega Finca, saj z neverjetno hitrostjo in eksplozivnimi štarti ni pustil blizu nobenemu od zasledovalcev. Kar je bilo zanj najpomembnejše, blizu ni spustil edinega, ki je še imel možnosti za naslov svetovnega prvaka, kanadčana Kyla Croxalla. Pihlainen je zadnjo tekmo odeljal kot pravi šampion, saj je zmagal v prav vsakem spustu, tudi v finalnem, kjer se je spopadel s Croxallom. Slednji je bil spet popolnoma presenečen nad odlično vožnjo novega svetovnega prvaka in je dejal, da tako hitrega štarta ni videl še nikoli. Svojo vožnjo pa je Croxall opisal precej bolj kritično: »Če je Arttu okretna in hitra Honda Civic, sem jaz tovornjak.«


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply