ANOREKSIJA

Beseda anoreksija pomeni “izguba apetita”. anoreksični ljudje imajo namreč normalen tek, vendar ekstremno kontrolirajo svoje uživanje hrane. odbito.največkrat se začne s hujšanjem.

ženska oz. največkrat punca, je prepričanada bo srečnejša, če bo imela bolj vitko postavo, da bo tako lepša in posledično tudi bolj samozavestna. kaj jaz mislim o tem? ne. nikakor. kam nas to pripelje. mal pomislte. anoreksija je med boleznimi povezanimi s hrano najbolj ekstremna. zato pa tudi najbolj ogroža naša življenja. oz. Življenja drugih. za anoreksijo umre najmanj 20% prizadetih. poznamo dva tipa anoreksije: restriktivni tip – kjer je hranjenje močno zmanjšano, ponavadi pa ni nagnjenja k prenajedanju in bruhanju.

Drugi tip je purgativni – tu se ljudje poleg omejene količine hrane prenajejo in se silijo k bruhanju. Kmalu po tem se začne samopovzročeno bruhanje in to se nikoli ne neha. Oziroma zelo težko. anoreksija pomeni, da je človek dosegel svojo minimalno težo, vendar se ne more odvaditi hujšanja. Potem ga ni več. Hodim po mestu pa vidim dve punci, ki se držita pod roko. veseli sta. se zabavata. nasmehnem se, ko zagledam njune postave.

Kam je ljudi ta svet sploh pripeljal? Nisem mogla verjet. Zakaj se človek ne zamisli, kaj dela sam s sabo. mislila sem že, da se bosta zlomili. Da bosta padli. Zdelo se mi je, da še komaj stojita. A zanju je to normalno. šli sta na sladoled in mislim, da še tega nista pojedli do konca. Sigurno se ga bojita pojest. Občutki njune lastne vrednosti so postali odvisni od hujšanja, kar jima prinaša občutek zadovoljstva in uspeha. Podpirata ena drugo, kar pa ju hrani z energijo za nadaljnje stradanje. En gram gor ali dol. sej je prav da skrbiš zase. da si tak kakršen bi rad bil.

Dokler se čuvanje za lepo postavo ne sprevrže v obsedenost. pomislite nase in na ljudi, ki jih imate okoli sebe, in ki bi jih s tem strašansko prizadeli. a na koncu, ko se tega zaveš, je zmeraj prepozno. Padeš v depresijo, se zapreš vase. Vse je le še huje kot je bilo. recite temu ne. Če radi jeste, jejte!

Beseda anoreksija pomeni “izguba apetita”. anoreksični ljudje imajo namreč normalen tek, vendar ekstremno kontrolirajo svoje uživanje hrane. odbito.največkrat se začne s hujšanjem.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply