15. Animateka

Mednarodni festival animiranega filma vsako leto decembra poteka tudi v Kinodvoru.

Festivalski napovednik 15. edicije, ki poteka od 3. do 9. decembra 2018:

Tekmovalni program I (2018)

Max Morrison

Žiga Pokorn (NuFrame)
Slovenija, 2017, digital, 1’56”

Max Morrison, zabušant iz Nove Zelandije, poležava na kavču in gleda televizijo. Program ga počasi posrka vase.

Glasbene travme / Muzičke traume
Miloš Tomić (Dribbling Pictures)
Srbija, 2018, digital, 10’26”

Film Glasbene travme je plod režiserjeve obsedenosti z glasbenimi šolami. Ritmična kompilacija travmatičnih, a zabavnih izpovedi nekdanjih učencev je tudi poskus vizualizacije glasbe z imenitno klasično risano animacijo. Če so izkušnje dokumentarne, pa podobe izvirajo neposredno iz glasbenih utrinkov.

Dva od dveh / Dva na dva
Jelena Oroz (Bonobostudio)
Hrvaška, 2018, digital, 8′

Tesnobna upodobitev trenutka, ko nehamo ljubiti drugega in se zaljubimo v svoje fantazije. Če se ne razumeva, pa morda lahko skupni jezik najdeta najina avatarja? A karkoli se skriva pod površjem, naj tam tudi ostane. V redu sva. V življenju se nama cedita mleko in med. Vsak boža svojega zajčka.

Nočni sprehod / Nakts Pastaigas
Lizete Upite (Atom Art)
Latvija, 2018, digital, 5’50”

Nocoj sta se Anna in njen oče odločila, da se vrneta domov skozi gozd. Anna vzame baklo in oče ji jo prižge. Tihi gozd je očarljiv, a tudi strašljiv, tako kot žareči plamen varuje in hkrati slepi.

Kolesarji / Biciklisti
Veljko Popović (Lemonade3d/Krupni Kadar/3d2d Animatori/Bagan Films)
Hrvaška, Francija, 2018, digital, 7’20”

Kolesarska sezona se bliža zaključnemu vrhuncu. Med zadnjo dirko se vodilna moža ne potegujeta samo za pokal, bojujeta se tudi za naklonjenost neke dame in izpolnitev svojih erotičnih fantazij. Medtem se pristaniško mestece pripravlja na prihod velike križarke in njenega šarmantnega kapitana.

Prikaz briljance v štirih dejanjih / Briljantsuse Demonstratsioon Neljas Vaatuses
Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak (Eesti Joonisfilm/Adriatic Animation)
Estonija, Hrvaška, 2018, digital, 15’03”

Ljudje čakajo nekoga posebnega. In rodi se človek, ki to je – odrasel moški v obleki. Ljudje mu sledijo in ploskajo njegovemu teatralnemu, a povsem nesmiselnemu nastopu. Sredi nastopa se moški zmoti in vsi, ki so ga dotlej častili, odidejo. Ko ostane sam, spozna žensko, ustvarjeno zanj, in predstava se nadaljuje.

Valovi / Vlnění
Vojtěch Domlátil (Vojtěch Domlátil)
Češka, 2017, digital, 3′

Nenarativna pikselacija češke pokrajine. Opazovalca, ki si zbistri misli in omeji svoja delovna sredstva na čas in gibanje v prostoru, lahko pikselacija povsem prevzame. Še več: če se poveže z »valom«, ga bo njegovo potovanje v celoti posrkalo vase.

Morske deklice in nosorogi / Sellők és Rinocéroszok
Viktória Traub (Ddk Production)
Madžarska, 2017, digital, 15’34”

Spomini osemletne Tilde na njeno družino oživijo kot nadrealistične slike: babica, ki je članica cirkuške skupine in nekdanja morska deklica, erotično razgreta mama in izginuli oče, čigar ranjeno srce, jeza in ljubosumje se utelesijo kot nosorog.


Posted

in

by

Tags: