Andy Irons zmagal na Billabong Pro Tahiti

Kelly Slater 2. na lestvici ASP

Andy Irons, trikratni ASP prvak, je včeraj v eksplozivnem finalu ob približno 1,5 metrskih valovih premagal C.J.Hobgooda in osvojil lovoriko Billabong Pro Tahiti tekmovanja.

Peti postanek ASP karavane – Billabong Pro Tahiti, je poskrbel za veliko drame in neverjetnih razpletov. Včerajšnja Andyjeva izrazita zmaga je njegova 20.zmaga v letinih tekmovanjih, in prva po treh letih, saj je nazadnje zmagal leta 2007, ko je osvojil Rip Curl Pro Search Chile.

"Uspelo mi je," je bil evforičen Andy Irons. "Prenesel sem že veliko porazov, ravno tako veliko napornih treningov. To zmago posvečam svoji ženi Lindy, ki mi pomeni vse in brez nje, ne bi bil to kar sem. Res rad tekmujem, ker rad zmagujem. Danes se počutim fantastično."

Andy Irons, ki je na poti do finala v četrti rundi premagal lanskoletnega ASP World prvaka Micka Fanninga, v četrtfinalu novinca Patricka Gudauskasa, v polfnalu Kellyja Slaterja, je v finalu začel z grdim freefall wipeoutom, preden je prikazal svoje neverjetne sposobnosti furanja tube. Osvojil je 14.67 točk in s tem dovolj veliko prednost, da je premagal C.J.Hobgooda.
 
"Hobgood mi je v finalu odnesel prvi val," je komentiral Irons. "Naslednji val je bil boljši, a sem doživel grd wipeout, mislil sem da mi bo zlomilo dilo. Že tako ima dve buški. C.J. je na tem spotu zelo nevaren, zato sem dal vse od sebe."

Včerajšnja zmaga je Andyju prinesla dovolj točk,da se je povzpel na 7.mesto ASP lestvice. " Končno imam občutek, da sem nazaj. Res sem hvaležen ASPju, ki mi je dala wildcard, da sem se lahko vrnil nazaj v tekmovanje. Moje sanje so bile vrnitev nazaj in zmaga vsaj na enem tekmovanju. To sem zdaj dosegel in si želim še več. Zmagati na Teahupoo je fenomenalno, to je moj najljubši val. Ta zmaga je res nekaj posebnega."

C.J. Hobgood, ki velja za enaga najboljših surferjev tub, v finalu ni našel svojega ritma. "Imel sem dobre valove na katerih bi lahko dosegel dobre ocene, a sem se preveč trudil kot je bilo potrebno, " je komentiral Hobgood. "Moja najvišja ocena v celem tekmovanju je bila 8. Nisem imel nobenega izjemnega nastopa. Za kar ne morem kriviti nobenega razen sebe. Vseeno sem vesel, da sem prišel v finale. Po heatu sem povedal Andyju, da veliko ljudi navija zanj, med drugimi tudi sam navijam zanj. Vse je zelo emocionalno in veselim se njegove zmage."
 
Uvrstitev v včerajšnje finale je nekdanjega ASP prvaka v letu 2001 ponesla na 15.mesto ASP lestvice in v nadaljevanje ASP turneje, ki se bo nadaljevala v Kaliforniji. "Tu sem bil že v kar nekaj finalih," je komentiral Hobgood. "Vseeno je to zame super rezultat in vem, da sem imel možnost. Končno sem se otresel letošnje smole in upam, da se me bo od zdaj naprej držala sreča."

Jeremy Flores
je z tretjim mestom osvojil svoj najboljši rezultat v karieri. Z osvojenimi točkami se je Flores povzpel na 19.mesto ASP lestvice, kar mu daje odlično izhodišče pred naslednjim tekmovanjem v Trestlesu in nadaljevanjem v Evropi. "Zadnjih pet minut sem imel prednost na valu. Prišel je super set, a na žalost to ni bil val, ki sem ga potreboval. Barrel je bil res nizek. C.J.Hobgood je odličen surfer, odpeljal je zelo pametno, znal je izkoristiti razmere. Vseeno sem vesel, da sem se uvrstil tako visoko."
 
Kelly Slater
, bivši devetkratni ASP prvak, je bil v formi dneva, saj je v četrtfinalu edini osvojil perfektno oceno 10 točk za neverjeten freefall layback barrel. "Minilo je že kar nekaj časa, ko sem nazadnje dobil oceno 10," je komentiral Slater. "Mislim, da je bil to najboljši val dneva. Gledal sem prvi val in bil presenečen, da je Ace (Adrian Buchan) šel na ta prvi val. Drugi je ponavadi boljši. Bil sem malo preveč nazaj ko sem pedlal, in ko sem se obrnil, me je veter potiskal nazaj. Zato sem se moral še posebej potruditi. A je bil super val." Kljub porazu v polfinalu proti Andyju Ironsu, se je Slater povzpel na 2.mesto ASP lestvice, z 250 točkami zaostanka za Jordyjem Smithom.

"Sem že blizu prvega mesta. Pot v J-Bay in osvojitev 17. mesta me je res dotolkla, zato mi je včasih žal, da nisem ostal doma. Izgubil sem nekaj samozavesti. Ampak, tako to pač gre. Imaš dobre in slabe evente. Billabong Pro Tahiti je bilo super tekmovanje. Valovi sicer niso bili najboljši, a smo videli veliko kul stvari. Videl sem veliko mlajših surferjev, ki so se res izkazali in videl sem Andyja, ki se je končno vrnil v formi, kot smo jo pri njemu vajeni."
 
Rezultati finala Billabong Pro Tahiti tekmovanja:

1 – Andy Irons (HAW) 14.67
2 – C.J. Hobgood (USA) 8.33
 
Rezultati polfinala Billabong Pro Tahiti tekmovanja:

SF 1: C.J. Hobgood (USA) 15.00 def. Jeremy Flores (FRA) 12.93
SF 2: Andy Irons (HAW) 13.57 def. Kelly Slater (USA) 10.26
 
Rezultati četrtfinala Billabong Pro Tahiti tekmovanja:

QF 1: C.J. Hobgood (USA) 14.53 def. Tiago Pires (PRT) 6.23
QF 2: Jeremy Flores (FRA) 11.80 def. Fredrick Patacchia (HAW) 11.33
QF 3: Kelly Slater (USA) 18.67 def. Adrian Buchan (AUS) 12.77
QF 4: Andy Irons (HAW) 16.44 def. Patrick Gudauskas (USA) 11.00
 
Rezultati 4.runde Billabong Pro Tahiti tekmovanja:

Heat 1: C.J. Hobgood (USA) 13.50 def. Dane Reynolds (USA) 9.67
Heat 2: Tiago Pires (PRT) 14.83 def. Adriano de Souza (BRA) 12.83
Heat 3: Fredrick Patacchia (HAW) 10.00 def. Owen Wright (AUS) 1.10
Heat 4: Jeremy Flores (FRA) 10.00 def. Manoa Drollet (PYF) 5.37
Heat 5: Kelly Slater (USA) 17.70 def. Adam Melling (AUS) 8.43
Heat 6: Adrian Buchan (AUS) 16.67 def. Michel Bourez (PYF) 8.83
Heat 7: Andy Irons (HAW) 14.17 def. Mick Fanning (AUS) 14.07
Heat 8: Patrick Gudauskas (USA) 17.00 def. Damien Hobgood (USA) 13.66
 
Trenutna ASP Top 5 lestvica:

1 – Jordy Smith (ZAF) 30,250 pts
2 – Kelly Slater (USA) 30,000 pts
3 – Taj Burrow (AUS) 25,250 pts
4 – Dane Reynolds (USA) 23,750 pts
5 – Adriano de Souza (BRA) 23,250 pts

Andy Irons, trikratni ASP prvak, je včeraj v eksplozivnem finalu ob približno 1,5 metrskih valovih premagal C.J.Hobgooda in osvojil lovoriko Billabong Pro Tahiti tekmovanja. Peti postanek ASP karavane – Billabong Pro Tahiti, je poskrbel za veliko drame in neverjetnih razpletov. Včerajšnja Andyjeva izrazita zmaga je njegova 20.zmaga v letinih tekmovanjih, in prva po treh letih, saj je nazadnje zmagal leta 2007, ko je osvojil Rip Curl Pro Search Chile. “Uspelo mi je,” je bil evforičen Andy Irons. “Prenesel sem že veliko porazov, ravno tako veliko napornih treningov. To zmago posvečam svoji ženi Lindy, ki mi pomeni vse in brez nje, ne bi bil to kar sem. Res rad tekmujem, ker rad zmagujem. Danes se počutim res fantastično.”


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply