Andy Irons R.I.P

24 julij 1978 – 2 november 2010

Andy Irons, trikratni svetovni prvak v surfanju je umrl včeraj na poti domov na Hawaii zaradi komplikacij povezanih z dengo. Surferska legenda s otokov Kauai se je zaradi slabega počutja odločil da ne bo tekmoval na Rip Curl Pro Search tekmovanju v Puerto Ricu, devetem eventu World ASP Surfing Tour 2010.

Andy je bil eden najboljših surferjev na svetu. Kariero v ASP World Tour je začel leta 1998, dosegel je 20 zmag, osvojil 4 titule Triple Crown of Surfing, bil je svetovni prvak leta 2002, 2003 in 2004, Irons je bil eden največjih rivalov s svetovno znanim 9-kratnim prvakom Kelly Slaterjem.

Svoje surferske dneve je začel na domačih brejkih otoka Kauai. Na srečo je bila plaža nedaleč od hiše kjer so živeli. Če to ni bilo dovolj za uspeh, je bil to njegov mlajši brat Bruce, s katerim sta tekmovala med sabo in dvigovala nivo svojega surfanja. Med tekmovanjem v WQS in zgodnjih dneh WCT, je Andy dostikrat mešal štrene s svojim obnašanjem. Dostikrat so mu rekli da je preveč aroganten, kar je pripeljalo do tega da so ga cel čas gledali kot upornika. Malo ljudi je verjelo da bo uspel v surfanju. Dnevi polni notranje jeze so ga pripeljali do tega da se je naučil kontrolirati vso to energijo in jo je uporabil v svojih naslednjih tekmovanjih kot prednost. Med 1998 in 2000 se je Andy boril obdržati svojo pozicijo v WCT in naučiti čimveč. Očiten napredek samozavesti in tehnike je pripeljal Andya do tega da je dominiral v letih 2002, 2003 in 2004.

Zmagovalna serija nastopov se je začela v Rip Curl Pro na Bells Beachu v Avstraliji leta 2002, kjer je premagal svetovnega prvaka leta 2000, Sunnya Garcio in se je nadaljevala na njegovem najljubšem spotu na Tahitiju, Teahupoju. V nadaljevanju smo videli še boj v Franciji in še eno zmago na Billabong Proju v Španiji. S svojim talentom in željo po uspehu je zavaroval svoj naslov že na predzadnji etapi turneje. Ampak, Andy ne bi bil Andy če ne bi zbral vse svoje moči in zmagal tudi na Xbox Pipeline Mastersu ter poleg naslova zmagovalca cele turneje, je odnesel še prestižen naslov Vans Triple Crown of Surfing. Tudi če je bil fokusiran, predan in z vrsto impresivnih rezultatov, ki pravijo da bi lahko odfural perfekten heat s zaprtimi očmi, je Andy priznal da je čutil pritisk zaradi talentiranih mladih surferjev kot je Joel Parkinson. Ironično, ti občutki negotovosti so naredili veliko uslugo Andyu, ker ne glede na to kako dobro so drugi surfali, ni bilo nobene šanse da bi Andy bil zadovoljen s drugim mestom. 2003 je bilo še eno zlato leto. Še enkrat je dokazal da je najboljši in odnesel naslove Xbox Gerry Lopez Pipeline Masters, Vans Triple Crown of Surfing in postal svetovni prvak. Irons je premagal takrat šestkratnega svetovnega prvaka Kellyja Slaterja v zadnjem heatu sezone in zapečatil zmago v zadnjih sekundah. Je edini surfer, ki mu je ratalo zmagati vse tri naslove dve leti zapored. Zmagal je 5 od 12 eventov, uspel se je vpisati v Surfers Hall of Fame v Huntington Beachu, avgusta 2003. Andy je v letu 2004 končal na 2., 3., 3., 2., 1., 5., 33., 1., 3., 9. in 17. mestu. Njegova dosledna motivacija in močni nastopi so sejali srh po nasprotnikovih telesih, tako da je Andy dostikrat v zadnjih minutah heata obrnil stanje na glavo. Leta 2009 se je Andy Irons odločil, da v tej sezoni ne bo nastopal na svetovnem pokalu. Leta 2010 se je vrnil v turnejo, ker jo je preveč pogrešal.

Če od daleč pogledamo na Andya, je bil njegov odnos do življenja le vzami ali pusti. Živel je val za valom oz. heat za heatom in ni paničaril glede celega tekmovanja. Globoko v sebi je imel tekmovalno napadalnost, ki je občasno skočila ven, vendar je imel konstanten nastop, zaradi katere je dominiral v vodi. Takšen odnos in moč koncentracije ga je pripeljala do trikratnega naslova svetovnega prvaka, ob tem pa še naslov najboljšega surferja leta 2002 po izboru Surfer Magazinea. Poleg vseh teh nagrad, trofejev, titul in ugleda, ki ga je imel med oboževalci in surferji, je bil tudi človek, ki je ustvaril eden od ključev do uspeha v tekmovalnem surfanju. Zdaj je ta ključ predal mladi generaciji surferjev, ki bodo s pogledom v prihodnost surfali po valovih, ki jih je Andy neštetokrat prefural pred njimi.

Andy Irons, trikratni svetovni prvak v surfanju je umrl včeraj na poti domov na Hawaii zaradi komplikacij povezanih z dengo. Surferska legenda s otokov Kauai se je zaradi slabega počutja odločil da ne bo tekmoval na Rip Curl Pro Search tekmovanju v Puerto Ricu, devetem eventu World ASP Surfing Tour 2010. Andy je bil eden najboljših surferjev na svetu. Kariero v ASP World Tour je začel leta 1998, dosegel je 20 zmag, osvojil 4 titule Triple Crown of Surfing, bil je svetovni prvak leta 2002, 2003 in 2004, Irons je bil eden največjih rivalov s svetovno znanim 9-kratnim prvakom Kelly Slaterjem.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply