Alpski deskarji na poti v Turčijo

Deskarji na snegu konec tedna nadaljujejo s tekmami za svetovni pokal. Krosisti, kjer Slovenija nima predstavnikov, se bodo pomerili v španski La Molini (2.3. – kvalifikacije, 3.3. – finale), alpske deskarje pa v turškem Kayseriju v soboto (3.3.) čaka predzadnji paralelni veleslalom v letošnji sezoni. V slovenski posadki bodo štirje predstavniki. Bronasti olimpijski junak Žan Košir ostaja doma, v Turčijo pa danes z Brnika odpotujejo Rok Marguč, Tim Mastnak, Jure Hafner in Gloria Kotnik.

Turško zimsko-športno središče na pobočju gore Erciyes, v bližini mesta Kayseri, že tretjo sezono zapored gosti paralelni veleslalom na najvišji ravni. Tako na lanski kot tudi predlanski preizkušnji sta na najvišji stopnički stala Čehinja Ester Ledecka in Avstrijec  Andreas Prommeger. Izmed naših ima Turčijo v najboljšem spominu Rok Marguč, ki je bil na premierni  preizkušnji odličen drugi. V finalu je bil, prav tako predlani, tudi Tim Mastnak (14.), ki se že veseli letošnje preizkušnje. ˝Preklop z OI na ˝običajno˝ tekmo mi ne povzroča težav. Mislim, da to velja tudi za oba moja reprezentančna kolega, Roka Marguča in Glorio Kotnik, za katerima je prav tako naporen olimpijski nastop. Glede na vremensko napoved pričakujem divjo tekmo. Vreme je v Turčiji ponavadi  zelo nepredvidljivo, ampak to je dejstvo. S tem se ne nameravam obremenjevati. Osredotočen  bom samo in edino na moje vožnje. Kvalifikacijske in nato, računam da, tudi tiste v finalnem delu, ˝ poudarja Mastnak, ki bo v Turčiji pogrešal reprezentančnega kolega Žana Koširja, se mu bo pa zato znova pridružil Jure Hafner, ki je med ˝olimpijskim premorom˝ tekmoval na tekmah nižjega ranga in nanizal tri uvrstitve na zmagovalni oder. ˝Vsake stopničke, pa čeprav gre le za FIS tekme, so pomembne. Dvignejo samozavest. Z vožnjami na FIS preizkušnjah v Avstriji in Italiji sem zadovoljen. Občutki na deski  so pravi, na nove tekme svetovnega pokala odhajam z lepo popotnico, dobro razpoložen in odločen, ˝poudarja Ločan, ki se mu doslej v Turčiji ni uspelo prebiti v finale. Prvo turško finale bo lovila tudi Kotnikova, ki na tekmah za svetovni pokal leta 2016 in 2017 na tem prizorišču ni tekmovala.

Naši deskarji se v Slovenijo vrnejo že v ponedeljek. ˝V kolikor bodo vremenske razmere ugodne, po vrnitvi domov, v torek in sredo, opravimo  trening na Rogli ali v Kranjski gori, nato pa se v četrtek že selimo v Švico (Scoul),˝ pravi trener Izidor ŠušteršičNa domačem terenu  aktualnega olimpijskega prvaka Nevina Galmarinija bo namreč 10. marca na sporedu še zadnji letošnji paralelni veleslalom za svetovni pokal. ˝Sledi nekaj malega počitka in priprave za zadnji dve tekmi za svetovni pokal v letošnji sezoni. Posamični in ekipni paralelni slalom bosta na sporedu na predzadnji (17. in 18.3.) marčevski vikend v nemškem Winterbergu. ˝ o zaključku sezone svetovnega pokala še dodaja trener  Šušteršič, ki je z daljne Koreje z enim očesom spremljal tudi FIS tekme v Evropi. ˝Juretove stopničke, pa tudi rezultati Črta Ikovica in Sare Goltes so spodbudni. Vesel sem, da je temu tako in hkrati prepričan, da bo v prihodnje še boljše. Dobro delo prej ali slej obradi sadove. Gremo naprej, …˝ je optimističen Šušteršič.

Vir: Sloski


Posted

in

by

Tags: