Alpinist Miškovič čaka na reševanje

Malo upanja za Kozjeka

Alpinist Dejan Miškovič se je na pakistanski gori Mustag Tower spustil na 5.000 metrov nadmorske višine, ki že omogoča reševanje s helikopterjem.

Miškovič je v ponedeljek skupaj z enim najbolj znanih slovenskih alpinistov Pavletom Kozjekom skušal osvojiti vrh 7.273 metrov visoke gore. Ko sta izplezala iz najtežjega dela stene, sta se razvezala, nato se je pod Kozjekom udrla snežna tvorba, 49-letni alpinist je nato padel v prepad.

Škarja: "Kozjek padel 2.000 metrov v globino"
Kot je dejal načelnik Komisije za odpravo v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja, naj bi padel 2.000 metrov v globino, tako da upanja za preživetje skorajda ni. Izkušeni alpinisti opozarjajo, da vendarle obstaja minimalna možnost za njegovo preživetje. Kozjek je sicer prvi in edini Slovenec, ki mu je uspelo stopiti na Mt. Everest brez kisika, in edini, ki je v petih dneh osvojil dva osem tisočaka.

Reševanje popoldne po tamkajšnjem času
Miškovič, ki je pri nesreči izgubil večino opreme, je po svojih besedah v dobri kondiciji. Reševanje naj bi potekalo popoldne po krajevnem času.

Pri reševanju bo pomagal tudi Humar
V Pakistan je sicer odpotovala tudi skupina alpinistov pod vodstvom Tomaža Humarja, ki bo poleg pakistanske helikopterske ekipe, pomagala pri reševanju. Humar je bil pred tremi leti sam ujet v Himalaji, natančneje pod Nanga Parbatom. Reševalna akcija, v kateri se je zelo izkazal pakistanski pilot, pa se je srečno iztekla.

S. J.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply