7. DELOV DOBRODELNI TEK ZA POMOČ OTROKOM

Časopis Delo in Klub Polet organizirata 7. Delov dobrodelni tek, ki se bo začel ob 18. uri na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli. Tek s sloganom »Tečemo za otroke« je dobrodelen, saj  bodo s startnino in drugimi aktivnostmi zbrana sredstva namenjena Fundaciji Danila Türka »Pustimo jim sanje«. Predsednik države se bo prireditve tudi udeležil.

Delo in Klub Polet želita s tekom poudariti pomen skrbi za zdrav in aktiven slog življenja in ga združiti z dobrodelnostjo, posvečeno bolnim in pomoči potrebnim otrokom. Tek ni tekmovalen, zato tudi ne bo merjenja doseženih časov, je nezahteven in primeren prav za vsakega udeleženca. Organizatorji želijo nagovoriti rekreativne športnike ne glede na njihove športne dosežke. Tekaška proga bo dolga približno dva kilometra, po njej se bodo udeleženci lahko sprehodili ali jo pretekli, število krogov pa prilagodili svojim zmožnostim.  

Tek za odrasle je le del prireditve, saj je dogajanje na prireditvenem prostoru namenjeno predvsem otrokom. Tako kot vsako leto bo organiziran tudi tek za otroke, ki ga tradicionalno imenujejo Lučkin tek. Otroci bodo pretekli približno 300 metrov dolg krog s startom in ciljem na istem mestu kot odrasli. Poleg teka bo za zanje organiziranih več delavnic in animacijskih aktivnosti, usmerjenih k razvijanju zavesti o pomembnosti gibanja in zdravega, aktivnega življenja. Na prireditvi bo otrokom pela Romana Kranjčan, nastopil bo otroški zbor glasbenega studia Osminka in delavnice Musike. Program bodo popestrile mažoretke iz Twirling kluba logaških mažoretk. Med tekom za odrasle bodo za otroke poskrbeli animatorji za različnimi igrami.

Delov dobrodelni tek je že od svojih začetkov povezan s pomočjo otrokom s posebnimi potrebami, zdravstvenimi težavami ali tistim v hudi življenjski stiski. Tako je vsa  leta startnina  (letos je 5 EUR) v celoti namenjena določeni humanitarni ustanovi. Letos bodo zbrana sredstva  organizatorji podarili Fundaciji Danila Türka »Pustimo jim sanje«. Rekreativno gibanje in zdrav način življenja podpira tudi predsednik republike, dr. Danilo Türk, ki je izrazil veliko podporo Delovemu dobrodelnemu teku in se bo prireditve tudi udeležil. Njegova soproga Barbara Miklič Türk je bila predlani tudi častna pokroviteljica. 

Poslanstvo Fundacije Danila Türka »Pustimo jim sanje« je spodbujanje aktivnosti za preprečevanje in odpravljanje posledic nasilja nad otroki v družini, šolskem okolju, lokalnem okolju, na območjih, kjer je ogrožen mir, v okoljih vojn in povsod tam, kjer je grobo kršeno otrokovo dostojanstvo ter so ogrožena življenja in zdravje otrok.

Fundacija Pustimo jim sanje zagotavlja finančno podporo posameznim projektom, spodbuja prostovoljstvo v okoljih, kjer so problemi nasilja nad otroki, organizira problemske konference na različne teme v povezavi s poslanstvom fundacije, s pomočjo ambasadorjev promovira poslanstvo in ideje fundacije, organizira lokalne iniciative skladno s poslanstvom fundacije, pripravlja promocijsko gradivo z opozorilom o problematiki nasilja nad otroki ter oblikuje štipendijski sklad za otroke, žrtve nasilja.

Z organizacijo dobrodelnega teka so pri Delu začeli leta 2004. Do leta 2008 so na tek vabili predvsem ženske in ga temu primerno tudi poimenovali »Ženski dobrodelni tek«. S tem so želeli športno animirati predvsem ženske, ki se z rekreacijo ukvarjajo le občasno, hkrati pa  poudariti, da so prav ženske prve, ki so pripravljene prispevati sredstva, namenjena otrokom. Celoten znesek startnin, donacij in drugih prispevkov je bil namreč vsako leto namenjen določeni humanitarni ustanovi, ki se ukvarja s pomočjo otrokom s posebnimi potrebami ali zdravstvenimi težavami. Tako so bili doslej prejemniki zbranih sredstev Center za usposabljanje otrok Dolfke Boštjančič, VDC Radovljica, Center društva za avtizem, Društvo za cerebralno paralizo Sonček in Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Ženskega dobrodelnega teka se je vsako leto udeležilo do 1000 tekačic, zbranih pa je bilo približno 8500 evrov.

V letu 2009 so zasnovo teka nekoliko spremenili, saj so želeli vključiti tudi moške, ki so vsako leto kazali veliko zanimanje za udeležbo; zdaj ga imenujejo le Delov dobrodelni tek. Datum in kraj prireditve sta tradicionalno enaka – 25. maj in Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju. Le v letu 2009 smo izjemoma, zaradi spleta neugodnih okoliščin, datum in kraj prireditve spremenili.

Merjenja časa ne bo. Krog bo dolg približno dva kilometra, pretekli jih boste lahko tudi več. Startnina za tek je pet evrov in  bo v celotnem znesku predana  Fundaciji Danila Türka.  Predprijave se ne zbirajo, udeleženci startnino poravnajo na prizorišču, zato je zaželeno, da se tam pojavijo prej, saj bodo prijave zbirali od 17. ure.

Med udeleženci bodo na koncu teka izžrebane tudi nagrade. Organizatorji pripravljajo posebne tekaške pakete za tiste, ki bi želeli Fundaciji Danila Türka donirati več. Paket s tekaško majico in drugimi praktičnimi izdelki bo stal 30 EUR, polovica zneska bo namenjena omenjeni ustanovi. Sredstva bodo prispevali: Delo, d. d., Klub Polet, Loccitane, Melvita, Farmicom, Palmolive.

Časopis Delo in Klub Polet organizirata 7. Delov dobrodelni tek, ki se bo začel ob 18. uri na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli. S tekom želijo poudariti pomen skrbi za zdrav in aktiven slog življenja in ga združiti z dobrodelnostjo, posvečeno bolnim in pomoči potrebnim otrokom. Tek ni tekmovalen, zato tudi ne bo merjenja doseženih časov, je nezahteven in primeren prav za vsakega udeleženca. Organizatorji želijo nagovoriti rekreativne športnike ne glede na njihove športne dosežke. Tekaška proga bo dolga približno dva kilometra, po njej se bodo udeleženci lahko sprehodili ali jo pretekli, število krogov pa prilagodili svojim zmožnostim.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply