50CENT v LJUBLJANI!

ob 20.00, Hala Tivoli, Ljubljana

Ameriški raper 50 Cent je s projektom Before I Selfdestruct prav ta teden odpotoval na svetovno turnejo. 23. februarja je glasbeno popotovanje tako začel s koncertom v Berlinu, sledil pa bo še obisk 21 držav, preden se njegova turneja zaključi 8. aprila v Senegalu. Na veliko veselje ljubiteljev njegove glasbe se bo 50cent 3. marca ustavil tudi v Sloveniji, kjer se bo koncert zgodil v ljubljanski Hali Tivoli.

Curtis James Jackson, kot je njegovo pravo ime, slovi v glasbenem svetu kot eden tistih zvezdnikov, ki svoje albume prodajajo v milijonskih nakladah. Do leta 2000, ko je resno začel z glasbeno kariero, pa je bil ustreljen kar devetkrat. Zato niti ni nenavadno, da tudi za ljubljanski koncert zahteva poostreno varovanje.

Izvedeli pa smo tudi za nekaj njegovih zvezdniških muh, na primer za svojo 48-člansko ekipo zahteva izključno bele brisače. Tudi pri pripravi hrane je ekipa dokaj zahtevna, 50cent pa posebej pri mesnih specialitetah zahteva, da so vsi zrezki zelo dobro zapečeni. Pri zelenjavi prisega na brokoli in šparglje, solata pa mora biti obvezno ledenka. Rad pa ima tudi polnozrnate izdelke, še posebej testenine. Ne mara majoneze, zato pa ima toliko raje marmelado iz grozdja ter arašidovo maslo. Pri sokovih zahteva le 100% sok, kljub temu, da na seznamu zahtev ne manjka alkoholnih pijač, pa lahko z gotovostjo trdimo, da jih zahteva v primerjavi z ostalimi zvezdniki količinsko zelo malo. V ospredju je pivo. Zato pa je raper toliko bolj zahteven pri izboru najrazličnejših brezalkoholnih pijač in predvsem športnih napitkov. Z ekipo menda tudi na turnejah redno obiskuje fitnes, kar se tudi pozna na njegovi postavi, ki mu jo lahko zavida marsikateri moški.

Poleg urejenih garderobnih prostorov – kar 8 različnih prostorov potrebuje ekipa za pripravo – bo 50cent imel pripravljeno tudi posebno masažno sobo. Razvajanje in zabava z ekipo je pomemben del njegovih turnej. Da pa se ne bi omejili samo na zanimivosti iz zakulisja, lahko omenimo, da bo za sam show pripravljen tudi veličasten oder, ki ne sme biti ožji kot 24 metrov. Pričakujemo lahko dober hiphop koncert, saj bo ob 50centu na odru tudi veliko drugih rimoklepačev in glasbenikov.

50Cent je začel glasbeno pot pravzaprav v prijateljevi kleti. Spoznal je Jaya iz zasedbe Run-DMC, ki je postal njegov veliki učitelj in ga uvedel v prve korake rapa. Jay je bil tudi producent njegove prve pesmi, čeprav le-ta ni nikoli izšla.  Leta 1999 je 50cent požel zanimanje s strani producentov Trackmasters, ki so poskrbeli za podpis pogodbe s Columbia Records.  36 pesmi so posneli v pičlih dveh tednih, polovica pa jih je potem neuradno izšla kot album Power of the Dollar (2000). Kontroverzna pesem ‘How To Rob’ mu je prislužila mesto na turneji Nas’ tour. 50Centa je takrat opazil Eminem, ki ga je predstavil legendarnemu Dr Dre-ju in ta je kasneje postal njegov producent, potem ko je slišal uradni prvenec Guess Who’s Back?. S pomočjo Eminema and Dr. Dre-ja je 50Cent kmalu postal najbolje prodajani rap izvajalec na svetu. Novi single ‘Wanksta’ je bil vključen na kompilacijo Eminemovega filma 8 Mile. Njegov prvi komercialni album Get Rich Or Die Tryin’ je izšel leta 2003. Album se je hitro prebil na vrhove lestvic in se je prodal v več kot  800,000 primerkih samo v prvih štirih dneh prodaje. Interscope Records je 50Centu podelila licenco za ustanovitev lastne znamke, G-Unit Records. 50Cent je drugi album izdal leta 2005 pod imenom The Massacre, v prvih štirih dneh prodaje pa je pošlo več kot 1.4 milijona kopij in spet zasedlo prvo mesto na lestvici najbolje prodajanih albumov. Tretji album Curtis je izšel leta 2007. Navdih naj bi 50cent  poiskal v življenju preden je postal slaven. Na lestvici najbolje prodajanih albumov je zasedel odlično 2. mesto, Forbes pa ga je po premoženju uvrstil na drugo mesto v rap industriji, takoj za Jay-Z-jem. Trenutno 50cent predstavlja aktualni album Before I Self Destruct.

Ameriški raper 50 Cent je s projektom Before I Selfdestruct prav ta teden odpotoval na svetovno turnejo. 23. februarja je glasbeno popotovanje tako začel s koncertom v Berlinu, sledil pa bo še obisk 21 držav, preden se njegova turneja zaključi 8. aprila v Senegalu. Na veliko veselje ljubiteljev njegove glasbe se bo 50cent 3. marca ustavil tudi v Sloveniji, kjer se bo koncert zgodil v ljubljanski Hali Tivoli.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply