5. Festival Festiko

Različna prizorišča v Kopru

Festival Festiko že 5. leto zapored ponuja bogat brezplačen kuturni program ter odpira koprske ulice svetu kulture, glasbe, plesa in gledališča.  Vsak večer se bodo na večih prizoriščih hkrati odvijale glasbene, plesne, gledališke predstave in koncerti, stand up komedije, igre pouličnega gledališča, otroške delavnice, animacije, multimedijski projekti, umetniške razstave, monokomedije …

V Taverni bo živel glasbeni duh, od etno in jazz glasbe, orientalskih ritmov pa do tanga Vesne Zornik in ostalih presenečenj … V Pokrajinskem muzeju bodo kraljevale monokomedije priznanih slovenskih ustvarjalcev, kot sta Violeta Tomič in Aleksandar Rajaković – Sale. Otroci se bodo ob Koprskem kopališču brezskrbno udeležili Male šole cirkusa, z različnimi materiali ustvarjali pri delavnicah, v pouličnem kinu si bodo lahko ogledali film, na odru pa mnogo lutkovnih predstav (Rdeča Kapica, Metuljčica, Bela mačica …). Niso pozabili niti na Ulično gledališče oziroma ne umetnike ulice, ki bodo napolnili Martinčev trg s stand up komedijo in ostalimi predstavami.

Festival Festiko temelji na kakovostni izvedbi vseh dogodkov, na dobrem in pestrem programu, prav tako pa teži tudi k širitvi preko mej Slovenije. Tako so k sodelovanju povabili tudi tuje ustvarjalce, ki bodo popestrili in obarvali kulturni program.
K sodelovanju so povabili tudi vinarje in oljkarje, ki se bodo predstavili na Pristaniški ulici. Na ta način želijo tako slovenskim kot tujim obiskovalcem približati lepote Primorske (in s tem tudi Slovenije).

Festiko je primeren tako za otroke kot odrasle, tako za domačine kot tudi za turiste, za naključne obiskovalce ali tiste, ki to načrtujejo že dalj časa, skratka za vsakogar, ki se bo ob koncu julija 2010 znašel v Kopru.

Vsi dogodki so brezplačni, razen monokomedij in stand up večerov, ki se odvijajo v Pokrajinskem muzeju. Vstopnice lahko kupite na vseh prodajnih mestih www.eventim.si.

Torek, 27. julij 2010

19.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
BELA MAČICA | otroška predstava
Po motivih in pesmih Daneta Zajca. Bela mačica je zgodba o odraščanju, zgodba kalejdoskopskih drobcev, ki jih nosimo v sebi skozi čas od svojega otroštva do razodetja prve ljubezni. Skozi asketska in humorna izrazna sredstva ustvarjalci lutkovne predstave luščijo plasti in pomene poetične, a hkrati ostre in humorne poezije Daneta Zajca ter jih povezujejo v svojstveno lutkovno – poetično zgodbo. Lutkovna predstava za male in velike otroke (od 3. let dalje).

21.00 : POKRAJINSKI MUZEJ
ČEFURJI RAUS | monokomedija

Monokomedija po romanu Gorana Vojnovića
Dramatizacija in režija: Marko Bulc
Igra: Aleksandar Rajaković – Sale
Glasba (intro/outro): Zlatan Čordić – Zlatko
Produkcija: Zavod No History
Koprodukcija: Gledališče Glej
Izvršni producent: Dejmo stisnt teater

Marko Đorđić je čefur. Je sin priseljencev iz Bosne, ki sproščeno, brez dlake na jeziku pripoveduje o življenju na Fužinah, o težavah doma, v šoli, košarkarskem klubu, o problemih z drogami, policijo in še mnogih drugih. Predstavo Čefurji raus!, po uspešnici Gorana Vojnovića, odlikuje živa in aktualna govorica mladih čefurjev – čefurščina. Besedilo je svojevrstna mešanica slovenščine, jezikov bivše Jugoslavije in pouličnega slenga. Središče gledališke predstave zaseda samostojni pripovedovalec, ki je humoren opisovalec dogodkov in hkrati vešč kritik, saj z ostrimi refleksijami razkriva življenje manjšinskega prebivalstva države ter odkriva stične točke in razkole med večinskim slovenskim prebivalstvom in čefurji. Odrski Čefurji raus! se na izpraznjenem odru odrekajo gledališko-spektakelskim pomagalom in efektom, saj temeljijo izključno na moči besedila in pripovedni tehniki glavnega igralca.

22.00 : TAVERNA
NOSTALGIJA | glasbeno gledališki projekt
Sodelujejo: Nika Vipotnik, Nika Vistoropski, Nataša Vester
Nika Vipotnik operna pevka, šansonjerka in pevska pedagoginja, je končala najprej Srednjo glasbeno in baletno šolo, kasneje pa še Akademijo za glasbo v Ljubljani. Študirala je solopetje pri prof. Evi Novšak Houški in kasneje odšla na podiplomski študij k prof. Burgstallerju na Visoko šolo za glasbo in igralsko umetnost v Grazu ter v Studio Dunajske državne opere, učila pa se je tudi jazz petja pri Carol Mayo. Deset let je bila solistka v mariborski operni hiši, kjer je nastopila v nekaterih največjih sopranskih vlogah svetovne operne literature (kot Margareta v Gounodevem Faustu, Michaela v Bizetevi Carmen…). V zadnjem času deluje kot svobodna umetnica in pevska pedagoginja. Posveča se predvsem šansonu, muzikalu in narodnim pesmim z vsega sveta. Tako so nastali večeri, kot so Pesmi vsega sveta, ki vključuje pesmi in šansone z različnih koncev Evrope, Ničesar ne obžalujem – izbor najbolj znanih šansonov Edith Piaf – in Kabaret Berlin 1920-30. Redno nastopa z akordeonistom Zmagom Štihom v skupini Chanson de la rue, v kateri se jima občasno pridruži tudi tolkalec Lado Skale.

Sreda, 28. julij 2010

19.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
METULJČEK IN METULJČICA | otroška predstava
Igra in animacija: Tina Oman
Režija: Saša Jovanović
Likovna zasnova: Špela Trobec Jovanović
Izdelava lutk in scene: Žiga Lebar, Tjaša Žurga, Špela Trobec Jovanović, Iztok Hrga
Luč: Igor Remeta

Metuljček in Metuljčica. Glavna junaka naše zgodbe sta Metuljček, ki ga udejanjanje osebne svobode in raziskovanje lepot narave in življenja precej bolj zanima od tistih »normalnih« poti otrok. In tu je še Metuljčica, krhka in nežna, vestna in vedno najbolj prizadevna učenka. Metuljčkova zagnanost za lepotami življenja ga pripelje do težke situacije, Metuljčica pa mu v njej nesebično pomaga. Srečen konec, končna pomiritev in nesebično prijateljstvo, ki premaga ozko začrtane okvire dela pravljico sončno, nežno in vedro. Zgodbo smo postavili kot zanimivo kombinacijo pripovedovanja zgodbe ter lutkovne igre, z lutkami v različih tehnikah. Režija je zamišljena kot »lupljenje zgodbe« od površinske pojavnosti do njenega srca in potem nazaj, ta ideja pa se skozi čisto in poetično likovnost tudi prefinjeno in jasno izraža.

Metuljček in metuljčica je skupaj četrta produkcija Gledališča Labirint, po predstavah Minotaver, Noge in krila, ter Beseda je konj. V letošnji sezoni pa smo uspešno uprizorili Belo mačico po motivih pesmi Daneta Zajca. Skupina deluje v okviru Društva lutkovnih ustvarjalcev Ljubljana in združuje lutkone avtorje mlajše in srednje generacije, ki raziskujejo izrazila različnih lutkovnih form kot primarno sredstvo svojega ustvarjanja.

21.00 : POKRAJINSKI MUZEJ
CEH ZA SMEH  | večer stand up komedije

Komiki: Boštjan Gorenc-Pižama; Mladen Pahović; Janez Trontelj; Klemen Bučan
CEH ZA SMEH je skupina stand-up komikov, ki v različnih kombinacijah nastopajo v klubih, barih in gledališčih po vsej Sloveniji. Komiki, združeni v skupino, pokrivajo širok spekter komičnih slogov, in praktično skupina predstavlja vse glavne veje moderne stand-up komedije, od clever komedije in komedije na račun komika, prek komedije žrtve (victim comedy), imitacije znanih osebnosti, pa vse do benteče (ranting) in žaljive (insult) komedije. V svojih nastopih Komikaze predstavijo tudi zelo raznoliko skupino komičnih person. Komikaze malone vsakič uprizorijo edinstveno stand-up predstavo, ki je lahko skrajno raznolika v smislu "za vsakogar nekaj", ali pa prikrojena specifičnemu okolju in smislu za humor pričakovane publike. V vsakem primeru so Komikaze skupina komikov, katere člani s so svojo prodornostjo, svežino in odrskimi izkušnjami, zmožni dodobra razkrohotati tako gledalce, ki stand-up komedije še ne poznajo, kot tudi najbolj zahtevne stand-up sladokusce.

22.00 : TAVERNA
FIESTA LATINA CAPOEIRA SHOW | plesni performance
Hot summer salasa beat
Go go dancers
Dj
Dance animation

Četrtek, 29. julij 2010

19.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
ULIČNI CIRKUS | otroška predstava

21.00 : POKRAJINSKI MUZEJ
VSI MOJI MOŠKI – monokomedija
Ideja: Ana Marija Mitić in Tomaž Lapajne Dekleva
Režija: Tomaž Lapajne Dekleva
Glasba: Ana Marija Mitić
Vizualna podoba: Mario Dragojević
Fotografija: Klemen Ilovar

Globok iskren osebnoizpovedni kabare o ljubezni in spolnih strasteh. Kot je že verjetno znano, pretirane sreče in pompoznosti v njenem ljubezenskem življenju ni bilo, posledično tudi ne dolgotrajnih ljubezenskih zvez. Je pa več kot navdušena nad razno raznimi ljubimci, ki so bili vsi po vrsti drugačni, vendar vsak zase zelo navdušujoči, presunljivi in meni nadvse zanimivi. Zakaj bi jih sploh drugače imela, kajne? Ana Marija se z zabavnim, a vseeno rahlo trpkim priokusom dotakne nikoli neizpete teme ljubezni in ljubimkanja, takšnih in drugačnih moških, ki vstopajo in izstopanjo iz naših življenj, v kabarejski urici se spominja ljubezenskih epopej, ki mimogrede zaobjamejo še tako trdno žensko.

Vse in še več o takih in drugačnih ljubimcih, ob katerih se bo verjetno zalotila vsaka dama, da je "kakšnega podobnega pa že imela"… v osebno izpovedni mono tragikomediji o blišču in bedi ljubezni z naslovom VSI MOJI MOŠKI.

22.00 : TAVERNA
VESNA ZORNIK S SKUPINO TANGOAPASIONADA | glasbeni performance
Glas: Vesna Zornik
Programiranje ritmov, zvok: Aldo Ivančič
Kitare, banjo, dobro, pedal steel: Andraž Mazi
Klaviature: Erik Marenče
Kontrabas: Nikola Matošič
Bobni: Rok Koritnik
Spremljevalni glas: Metod Banko, Ana Duša

Vsak dan te pogrešam bolj. V snu izgovarjam tvoje ime. Vem, da je že pozno, in sama sem kriva, da sem osamljena … A pogrešam te še bolj.

Vesna Zornik je v sodelovanju s producentom Aldom Ivančičem je posnela ploščo, posvečeno strastnemu argentinskemu tangu. Novo zgoščenko TangoApasionada je v živo predstavila s koncertom prearanžiranih tango klasik, ki nam je z elektronsko pulzirajočim dihom, domišljeno izbiro nekonvencionalnih instrumentov ter sladostrastnim petjem razgrnil še ne slišano in neraziskano »tangokrajino«. Vesna Zornik, znana kot glavna vokalistka zasedbe Katalena, je nedvomno ena najbolj izraznih pevk v Sloveniji. S svojim prepoznavnim vokalom in neizmerno karizmo je marsikateri ljudski pesmi dala svoj osebni pečat. Zdaj je naredila nov ustvarjalni korak in v sodelovanju s producentom Aldom Ivančičem posnela prvo samostojno ploščo, posvečeno strastnemu argentinskemu tangu (da ne bo pomote, tudi s Kataleno vsekakor pridno ustvarja naprej). Plošča z naslovom TangoApasionada ponuja glasbena dela znanih in manj znanih avtorjev tega žanra v novi, sodobni preobleki. Preobleki, ki je tu in tam močno elektronsko obarvana, vendar kljub nenavadnemu naboru instrumentov ohranja melodične značilnosti ter predvsem emotivne momente tanga. Na plošči TangoApasionada zablesti Vesnina izvajalska moč in širina njenega glasu.

Petek, 30. julij 2010

19.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
ZAKAJ IMA VSAK FIŽOLČEK BEL TREBUŠČEK | otroška predstava
Režija, dramaturgija in lektura: Ana Kržišnik
Igra: Mario Dragojević
Avtor: songov: Gregor Fon
Avtorska glasba: Miha Renčelj in Peter Penko
Vizualije: Incognito design
Fotografija: Matevž Paternoster
Tehnik: Andrej Uroš M. Biček
Prodkucija: Škuc gledališče

Otroška predstava Zakaj ima vsak fižolček bel trebušček sledi motivom beneške ljudske pravljice Fižolček, ogeljček in slamica. Namenjena je predšolskim in komajšolskim malčkom in gradi na najosnovnejših gledaliških sredstvih ter rekvizitih, naravnih elementih, preprostih lutkah in raznovrstni igri enega samega igralca. V svoji estetiki se poslužuje predvsem etnoloških elementov Beneške Slovenije. Skozi igro, lutke in petje pripoveduje o treh naslovnih junakih, ki so nepazljivi in klepetavi gospodinji pobegnili z domačega ognjišča, da bi se izognili svoji bridki usodi. Mahnili so jo čez dvorišče in čez polje, prišli pa so le do potoka, čez katerega niso mogli.

21.00 : POKRAJINSKI MUZEJ
OD TIŠINE DO GLASBE | monokomedija
Od tišine do glasbe je glasbeno-gledališka monokomedija, ki sta jo ustvarila Jure Ivanušič in Marko Vezovišek. V njej nastopa dramski igralec in pianist Jure Ivanušič. Svojo premiero je predstava doživela leta 2006, od leta 2008 pa je na rednem sporedu SiTi Teatra, BTC. Predstava nosi podnaslov Koncert za anekdoto in klavir, svojo 100. ponovitev pa je doživela 31.8.2009 v okviru festivala Komedija pod zvezdami. Od tišine do glasbe je namenjena vsem generacijem. Predstava skuša na zabaven način razbiti predsodke o klasični glasbi. Predstava traja približno eno uro. Jure Ivanušič se v glasbeni monokomediji s pomočjo anekdot sprehodi skozi zgodovino glasbe. Izvrsten interpret, igralec in pianist Jure Ivanušič vas v glasbeni monokomediji, ki je praznovala že 100. ponovitev, popelje skozi celotno zgodovino glasbe – od njenih prvih zametkov v prazgodovini preko klasike, jazza, šansona, rock’n’rolla vse do sodobne popularne glasbe. V tej predstavi je tudi klasična glasba zabavna, zabavna glasba pa postane klasika! Jure Ivanušič, slovenski igralec in šansonjer je študiral klavir na Visoki šoli za glasbo v Gradcu in dramsko igro na ljubljanski AGRFT. Je človek mnogih talentov in deluje kot pisec besedil, režiser, skladatelj, šansonjer (kantavtor) in gledališki (filmski in televizijski) igralec.

22.00 : TAVERNA
MODNA REVIJA S’OLIVER | »REAL FASHION FOR REAL PEOPLE«

Sobota, 31. julij 2010

21.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
SOLAR CINEMA | ulično gledališče

Nedelja, 1. avgust 2010

19.00 : OB KOPRSKEM KOPALIŠČU
O ZAČARANI ŽLICI IN SKLEDI | otroška predstava
Avtor: Michael Ende
Prevod: Polonca Kovač
Igra: Ajda Rooss in Rok Koritnik
Dramatizacija, režija, dramaturgija, igra: Ajda Rooss
Režijsko svetovanje: Brane Vižintin in Vladimir Rooss
likovna zasnova in izdelava lutk: Špela Trobec
kostumografija: Iztok Hrga
izdelava scene: Andrej Adamek
glasba: Rok Koritnik
animacijska priprava: Brane Vižintin
lektorstvo: Tatjana Stanič
luč: Igor Remeta
tehnika: Janko Oven
foto: Nada Žgank.
Produkcija: Gledališče Glej
Izvršna producentka: Inga Remeta

Zgodbo med dvema kraljestvoma zaplete užaljena zlobna vila, ki ni bila povabljena na krst ob rojstvu princa in princese. S krstnima dariloma se vseeno pojavi med gosti; enemu kraljevskemu podari čudežno žlico, drugemu pa čudežno skledo. A kaj, ko se čudež zgodi šele takrat, ko z žlico pomešaš po skledi; takrat se skleda sama od sebe napolni z najbolj slastno juho, kar si je moreš poželeti. Humorno zgodbo dodatno zapleteta še trmasta kraljevska para, saj imajo v drugem kraljestvu ravno tisto, kar manjka njim samim. Komu bo torej uspelo združiti skledo in žlico, ki ponuja izobilje? Domiselno in zabavno zgodbo srečno razplete lahko le ljubezen! Glavni prostor dogajanja je kuhinja, v kateri oživijo kuhinjski predmeti, ki ponujajo neizčrpno asociativno fantazijo. Zgodba O začarani skledi in žlici je sodobna različica Romeo in Julije, toda s srečnim koncem.

Festival Festiko že 5. leto zapored ponuja bogat brezplačen kuturni program ter odpira koprske ulice svetu kulture, glasbe, plesa in gledališča. Vsak večer se bodo na večih prizoriščih hkrati odvijale glasbene, plesne, gledališke predstave in koncerti, stand up komedije, igre pouličnega gledališča, otroške delavnice, animacije, multimedijski projekti, umetniške razstave, monokomedije .. V Taverni bo živel glasbeni duh, od etno in jazz glasbe, orientalskih ritmov pa do tanga Vesne Zornik in ostalih presenečenj … V Pokrajinskem muzeju bodo kraljevale monokomedije priznanih slovenskih ustvarjalcev, kot sta Violeta Tomič in Aleksandar Rajaković – Sale. Otroci se bodo ob Koprskem kopališču brezskrbno udeležili Male šole cirkusa, z različnimi materiali ustvarjali pri delavnicah, v pouličnem kinu si bodo lahko ogledali film, na odru pa mnogo lutkovnih predstav (Rdeča Kapica, Metuljčica, Bela mačica …). Niso pozabili niti na Ulično gledališče oziroma ne umetnike ulice, ki bodo napolnili Martinčev trg s stand up komedijo in ostalimi predstavami.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply