15. Rototom Sunsplash @ Osoppo (Videm), Park Rivellino, Italija

3.-12.7.2008 – Program festivala 2008

Letos je na vrsti 15. edicija Rototom Sunsplasha in počasi se že izoblikuje letošnji festivalski program. Letos najdemo na Rototom Sunsplash festivalu ponovno legendo afriške glasbe Youssoun N’Dour-a, poleg vseh jamajških, bolj ali manj zvenečih imen, pa tudi po dolgem času tudi pakistanske Otočane Asian Dub Foundation. Izbira je raznolika, zato velja vstopnice po predprodajni ceni kupiti še ta teden. Do 31.maja so namreč po ceni 120 Eur (+ kamping + provizija prodajalca) na voljo preko spleta ali v nekaj glasbenih prodajalnah tudi v Sloveniji.

Poleg priznanih reggae izvajalcev, pa za še neuveljavljene evropske reggae izvajalce sedej poteka natečaj in glasovanje. Natečej poteka do 28.maja 2008! Nanj je prijavljenih letos kar 248 skupin iz 17 držav. Letos se na natečaj ni prijavila nobena glasbena skupina iz Slovenija ali ostalih področji nekdanje Jugoslavije. Vseeno pa lahko glasujete za vam najljubše oz. najbolj perspektivne skupine na spletni strani: www.rototomsunsplash.com/contestue.

Zmagovalci natečajev se bodo poleg nastopa na velikem odru Rototom Sunsplash potegovali tudi za prav posebno nagrado Sony BMG, partnerja letošnjega fetsivala.

Kot vemo, je reggae glasba glavni način komuniciranja na Jamajki že več desetletij; gre za pomemben ‘jezik‘, ki se vseskozi razvija, ko ga uporabljajo vedno nove generacije izvajalcev, da povejo svojo zgodbo, kaj o vsakdanjem življenju in getu.

Novejšo jamjaško glasbo bo to poletje zastopal JAH CURE, pevec, katerega glas z velikim razponom poje tako ‘conscious’ kot ljubezenske komade. TARRUS RILEY je s svojim albumom ‘Parables’ postal neke vrste heroj za Jamajčane, ki cenijo njegovo poezijo in iskreno sporočilo. Leta 2007 je prejel šest Reggae Academy nagrad – najboljša reggae skladba, naj solo moški vokalni nastop, naj reggae plošča in naj video za komad ‘She’s royal’, poleg tega pa se ‘Breaktrough artist’ nagrado in ‘People’s choice’ nagrado za najbolj popularno skladbo. Seveda s ponosom predstavljamo Tarrusa Rileya evropskemu občinstvu. Še en debi na Rototom Sunsplashu predstavlja COLLIE BUDDZ, eden najboljših novih izvajalcev mednarodne reggae scene: s svojim komadom ‘Come around’ je zavladal na dancehall sceni po vsem svetu. ‘Come around’ je tudi naslov njegovega uspešnega albuma.

Njen zadnji hit številka ena, ‘Daddy‘, se osredotoča na spolno zlorabo otrok, prisotno v mnogih jamajških družinah. Avtorica komada, QUEEN IFRICA, je zopet dokazala, da je ena najbolj navdušujočih ženskih reggae izvajalk in veselimo se že njenega debija na letošnjem Rototom Sunsplashu. ALBOROSIE, Italijan, ki živi in dela na Jamajki, je še eden debitantov na letošnjem festivalu. Z njegovim talentom, ki ga dokazujeta hita ‘Herbalist’ in ‘Kingston Town’, si je utrl pot v srca ljubiteljev reggae glasbe po svetu. Na Rototomu 2008 bomo seveda videli tudi več starih prijateljev festivala, katerih pesmi nas pustijo zasanjane: BERES HAMMOND, ALPHA BLONDY in LUCIANO.

Pristaši dancehalla in vsi tisti, ki ljubite roots reggae, boste zagotovo veseli potrditve nastopa LADY SAW in CE’CILE ter Heptonesov LEROYA SIBBLESA & BARRYA LLEWELLYNA. Ce’cile je osvojila dancehall sceno konec leta 2000 s komadom ‘Changez‘ in od takrat je sproducirala nekaj najboljših bashment ritmov in besedil našega časa. Ce’cile za svoj uspeh veliko dolguje Lady Saw, prvi kraljici dancehalla na Jamajki, ki s svojim provokativnim vedenjem v celi karieri jasno naznanja, da ne sprejme nobenega ponižanja od moških v deželi, kjer so ženske še vedno podcenjene. Heptonesi so bili velike zvezde v času rocksteadyja, v 60ih so ustvarili veliko mojstrovin: to poletje na fesivalu gostimo dva člana zasedbe, Leroya Sibblesa in Barrya Llevellyna.

Na Rototom festival se letos vrača najbolj priznani afriški izvajalec, superzvezda afro soula Youssou N’Dour iz Senegala, katerega je zavoljo odmevih projektih s Stingom, Petrom Gabrielom, Neneh Cherry in Paul Simonom dobro sprejeli tudi rock poslušalci po celem svetu.

Kot vsa leta bo tudi letos na Rototomu nastopil SUD SOUND SYSTEM. Njihov novi CD, ‘Dammene ancora’, bo izdan maja in bo gostil več jamajških izvajalcev, tako da bo precej internacionalen. Komaj čakamo nove komade, ki jih bodo predstavili to poletje na Rototomu. Potrditev nastopa BUSHMANA, rojenega kot Dwight Duncan, sovpada z izdajo njegovega odličnega novega albuma ‘Get it in your mind’; ta izvajalec iz St. Thomasa je vsekakor eden najbolj pomembnih glasov nove roots jamajške glasbe.

Še dva zgodovinska imena sta INNER CIRCLE in MICHAEL ROSE. V svoji več kot 35-letni karieri so se Inner Circle veliko spreminjali in dosegli legendarni status v času velikega Jacoba Millerja, njihovega glavnega vokalista. Brata Lewis lahko predstavimo kot pravo ritem mašino, ki kombinira reggae z rockom in črnsko glasbo. Res se veselimo njunega nastopa! Hiperaktivni Michael Rose se je v svoji solo karieri vrnil tudi k prejšnjemu partnerju v bendu, Duckieju Simpsonu, da bi oživila Black Uhuru, veliki roots bend, ki je leta 1983 osvojil Grammya za njihov legendarni album ‘Anthem’. Rose, še en povratnik na Rototomu.

PROGRAM FESTIVALA:

Četrtek, 3.julij 2008

Inner Circle
Sud System System & Bag-A-Riddim Band (Ita)
Collie Buddz & New Kingston Band

Dancehall: Abassi Hi Powa

Petek, 4.julij 2008

Youssou N’Dour & The Super Etoile de Dakar
Kymani Marley
Ken Boothe & The Caroloregiens

Dancehall: Pow Pow Movement

Sobota, 5.julij 2008

Juniro Kelly
Bushman
Africa United (Ita)
Almamegretta
Train to Roots feat. Dr. Boost, Rootsman I & Shakaroot

Nedelja, 6.julij 2008

Mr. Vegas
Assassin
Wayne Marshall
Voicemail
Bugle
Teflon
All backed with Strong House Band

Dancehall: Bush Chemists
Warm up: Dread Movement

Ponedeljek, 7.julij 2008

Sugar Minott
Etana
Pressure
Alaine
All backed by Strong House band
Ce’Cile & Soul Fire Band

Torek, 8.julija 2008

Tarrus Riley & Black Soil Band ft. Dean Frazer
Queen Africa
Heptones Sibbles, Lewellyn & Basque Dub Foundation

Dancehall: Alpha & Omega feat. Jonah Dan, Christine Miller, Dan I in Paul Fox
Warm up: Moa Ambessa

Sreda, 9.julija 2008

Asian Dub Foundation
African Head Charge ft. Adrian Sherwood
Beres Hammond

Dancehall: David Rodigan

Četrtek, 10.julija 2008

Luciano & Jah Messenjah Band
Cocoa Tea & Jah Messenjah Band
Alborosie & Shang Yeng Clan

European reggae contets: Live finals part 1
Dancehall: Luv Injection

Petek, 11.julij 2008

Jah Cure
Michael Rose & Dublines Band
Gregory Isaacs & Mafia & Fulxy

European reggae contest: Live Finals part 2

Sobota, 12.julij 2008

Alpha Blondy & Solar System
Tosh Meets Marley Fully Fullwood band ft. Jr. Marvin
Lady Saw

Pozor: program še ni dokončen in lahko pride tudi do sprememb!!

NOVOSTI NA LETOŠNJEM FESTIVALU:

Rototom Sunsplash je letos pred novimi izzivi in pripravlja za svoje obiskovalce nekaj novosti, ki bodo še izboljšale kvaliteto bivanja in varnost obiskovalcev ter njihovega imetja v času obiska festivala. Za vstop v kamp bo nujno potrebno predložiti osebne podatke, kot je v navadi po večini evropskih kampov in tudi sicer se za čas festivala lahko pričakuje poostreno varnost in boljšo urejenost prizorišča ter kampinga.

Namen organizatorjev je obiskovalcem ponuditi prijazen ambient, napolnjen s priznanimi glasbeniki iz Jamajke in različnih delov Evrope, ki je popolnoma drugačen od realnega življenja. Naj bo to čas za posvetitev samim sebi, za doživetje in čutenje novih in drugačnih dimenzij, naj bo to nepozaben in edinstven, sproščujoč teden, poln tolerance in ljubezni!

Letos je na vrsti 15. edicija Rototom Sunsplasha in počasi se že izoblikuje letošnji festivalski program. Letos najdemo na Rototom Sunsplash festivalu ponovno legendo afriške glasbe Youssoun N’Dour-a, poleg vseh jamajških, bolj ali manj zvenečih imen, pa tudi po dolgem času tudi pakistanske Otočane Asian Dub Foundation. Izbira je raznolika, zato velja vstopnice po predprodajni ceni kupiti še ta teden. Do 31.maja so namreč po ceni 120 Eur (+ kamping + provizija prodajalca) na voljo preko spleta ali v nekaj glasbenih prodajalnah tudi v Sloveniji.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply