1. Red Bull Pležuh 4 Cross

V soboto se na Snežnem stradionu pod Mariborskim pohorjem obeta pravi pležuharski spektakel. Prvič v zgodovini se bodo piloti in pilotke teh tradicionalnih sankaških naprav spopadli na tekmovanju po principu 4 krosa. Po štirje se bodo po zaviti progi podali naenkrat in se borili za prvi dve mesti, ki bosta vodili v naslednji krog. Vse do finala.

Sprva se bodo tekmovalci sicer pomerili v samostojnih vožnjah na čas, le najboljših 64 pa se bo nato po sistemu na izločanje lahko borilo na glavnem tekmovanju. Proga bo atraktivna, a primerna tudi za manj vešče tekmovalce. Omogočala bo enostaven spust, pa tudi vratolomno vožnjo s skokom in bo zavita, kot pri 4 krosu mora biti. Pležuharji se bodo na tekmovanje lahko prijavljali vse do sobote ob 11:30, ko bo sklican sestanek vseh tekmovalcev. Sledil mu bo tehnični pregled tekmovanih naprav in nato kvalifikacijske vožnje, glavno tekmovanje pa se bo pričelo ob 15h in se bo končalo z razglasitvijo najboljših okoli 17h.

Dobili bomo torej prvega kralja ali kraljico 4 krosa s Pležuhom, a poleg boja za ta prestižni naslov se bo boriti vsekakor izplačalo tudi za nagrade. Med drugim so v igri obisk Hangarja 7 v Salzburgu in polet z letalom oldtimerjem – B25 Mitchell, vikend paket s polpenzionom v hotelu Arena in par novih smuči. Poleg najhitrejših bo razglašen tudi naj pležuh po izboru tekmovalne komisije.

Pležuh je doma nad Dravsko dolino in je po ustnem izročilu star več kot dvesto let. Kasneje se je razširil na področje Pohorja, kjer ga še danes  imenujejo tudi »pok« in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot »drlec«, včasih pa je slišal tudi na ime »koza« ali »polžek«. Drsna površina je bila nekoč narejena iz ukrivljene deske, »doge«, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen. Tradicija se je skozi leta ohranila, današnji pležuhi pa so izboljšani in največkrat iz sodobnejših materialov. Graditelji za drsno ploskev radi uporabljajo odrezane smuči, pod oblazinjenim sedežem pa se včasih najdejo celo vzmeti. Selniški pležuharji pravijo, da se je njihova naprava razvila le z eno drsno površino zato, ker je tako lažje vodljiva in hitrejša, danes, ko za to uporabljajo odslužene smuči, pa robniki na njih omogočajo hitro vožnjo tudi po trdem snegu. »Osnova za dobro vožnjo je občutek za ravnotežje. Ko ga enkrat občutiš, dvigneš noge in zavijaš z nagibanjem v levo ali desno,« še povedo izkušeni pležuharji.

V soboto se na Snežnem stradionu pod Mariborskim pohorjem obeta pravi pležuharski spektakel. Prvič v zgodovini se bodo piloti in pilotke teh tradicionalnih sankaških naprav spopadli na tekmovanju po principu 4 krosa. Po štirje se bodo po zaviti progi podali naenkrat in se borili za prvi dve mesti, ki bosta vodili v naslednji krog. Vse do finala. Sprva se bodo tekmovalci sicer pomerili v samostojnih vožnjah na čas, le najboljših 64 pa se bo nato po sistemu na izločanje lahko borilo na glavnem tekmovanju. Proga bo atraktivna, a primerna tudi za manj vešče tekmovalce. Omogočala bo enostaven spust, pa tudi vratolomno vožnjo s skokom in bo zavita, kot pri 4 krosu mora biti.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply